Nyheter

Syrias naboland trygler om mer hjelp

3,2 millioner syrere har søkt tilflukt i andre land, de aller fleste av dem i nabolandene.

Flyktningstrømmen truer nå stabiliteten i hele regionen, og vi trenger hjelp, er budskapet fra Syrias naboland.

Tirsdag inviterte Tyskland til konferanse i Berlin, for å diskutere flyktningkrisen som er utløst av den tre og et halvt år lange borgerkrigen i Syria.

Krigens redsler har snart drevet halvparten av Syrias befolkning på flukt. Rundt 6,5 millioner syrere er på flukt i eget land, mens 3,2 millioner har søkt tilflukt i andre land, de aller fleste av dem i nabolandene.

LES OGSÅ: – Trusselen er blitt mer uforutsigbar

Naboland

Libanon alene har tatt imot nærmere 1,2 millioner syriske flyktninger, Tyrkia trolig nærmere 1,6 millioner, Jordan over 600.000, Irak over 200.000 og Egypt godt over 100.000.

Vi makter snart ikke mer, lød budskapet i Berlin, der Syrias naboland tok til orde for opprettelse av såkalt trygge soner for flyktninger inne i det krigsherjede landet.

– Det fins ingen humanitær løsning på denne krisen, den må løses politisk, sa Jordans utenriksminister Nasser Judeh.

LES OGSÅ: Norge dobler støtten til syriske flyktninger

Økt spenning

Tyrkia alene har brukt 4 milliarder dollar på å hjelpe flyktninger fra Syria og har fått svært liten hjelp utenfra, påpekte FNs høykommissær for flyktninger António Guterres.

Jordans utenriksminister fortalte om overfylte sykehus og skoler, om syriske flyktninger som er i ferd med å utkonkurrere jordanere på jobbmarkedet, om knappe vannressurser, boligmangel og husleieøkninger på hele 300 prosent.

Libanons statsminister Tammam Salam fortalte om økende spenning og sosial uro som følge av flyktningstrømmen, noe som nå har tvunget landet til å stenge grensa for flere flyktninger.

LES OGSÅ: Er det islam eller nasjonalisme som styrer Tyrkia?

– Trenger hjelp

Andre land må ta en større del av byrden, var nabolandenes klare beskjed i Berlin.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sa seg langt på vei enig og minnet om at Tyskland, som har tatt imot 70.000 syriske krigsflyktninger, er i en særstilling.

Hjelpeorganisasjoner mener vestlige land må ta imot langt flere av syrerne som tvinges ut av eget land. Med unntak av Sverige som har gitt asyl til nærmere 20.000 syrere, har viljen vært laber.

Norge dobler

Norge besluttet i sommer å doble antallet syriske kvoteflyktninger fra 500 til 1.000, men utenriksminister Børge Brende (H), som deltok under konferansen i Berlin, mener det er viktigere å hjelpe flyktningene der de er.

Under et besøk i den store Zaatari-leiren for syriske flyktninger i Jordan i forrige uke, varslet Brende at Norge neste år dobler støtten til Jordan fra 50 til 100 millioner kroner.

– Norge føler et stort ansvar for å bidra til at Syrias naboland ikke knekker sammen under det store presset, sa Brende.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter