Nyheter

– Når Malala snakker, lytter folk

– Vi er glade og stolte, sier generalsekretæren i Redd Barna over tildelingen av årets fredspris.

Fredag klokken 11 ble det klart at Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi får Nobels fredspris for 2014 for sin kamp mot undertrykkelse og for barns rett til utdanning.

– Vi i Redd Barna er utrolig glade og stolte over at Malala får denne prisen, sier Tove Romsaas Wang, generalsekretær i Redd Barna.

LES OGSÅ: Malala får fredsprisen

Hun beskriver fredsprisvinner Malala, som hun har møtt flere ganger, som modig, sterk og klartalt.

– Når hun snakker, lytter folk, sier Wang.

Vil takle oppmerksomheten

Malalas unge alder og bakgrunn gir hennes stemme ekstra tyngde, mener generalsekretæren.

– Men i fjor ble det jo hevdet at hun var for ung til å få prisen, at en slik utmerkelse ville være vanskelig å bære i hennes aldre?

– Jeg er imponert over hennes modenhet og hvordan hun til nå har taklet oppmerksomheten. Jeg tror hun vil klare dette, sier Wang.

58 millioner uten skole

– Hva har prisen å si for arbeidet med utdanning for jenter?

– Det er 58 millioner barn i verden som ikke går på skole. Halvparten av disse lever i områder som er preget av krig og konflikter. Nå får arbeidet med å gi disse barna skolegang ekstra oppmerksomhe. Det er veldig viktig, sier Wang.

LES OGSÅ: Mange kvinner får ingen egen identitet

Hun mener det er verdt å merke seg at Malala opp i alt prioriterer egen skolegang. Rett etter at prisen ble delt ut klokken 11, sendte vinneren ut en pressemelding om at hun ikke kunne kommentere hendelsen før etter at skolen var slutt. Malala går nå på  Edgbaston High School i Birmingham i Birmingham.

De mest utsatte barna

Da vi fikk kontakt med Redd Barnas generalsekretær på telefon, satt hun i et møte i London og hadde ikke fått med seg at prisen ble delt med den indiske menneskerettighetsforkjemperen Kailash Satyarthi.

– Så bra. Han har jeg truffet flere ganger. Han jobber for beskyttelse av de barna i verden som er mest utsatt – barn som bli utnyttet på den mest kyniske måten, kommenterer Wang.

LES OGSÅ: Malala til norske skolebarn: Gjør leksene deres

Også Kjell Magne Bondevik, leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, gleder seg over årets fredspris.

– En fantastisk pris for barns rettigheter og utdanning, skriver han i en pressemelding.

– Malala har utvist stort mot i sin kamp for barns rettigheter og utdanning. Jeg har lært henne å kjenne som en reflektert jente, sin unge alder til tross. Det er positivt at hun får fredsprisen sammen med Kailash Satyarthi som også kjemper for barns rettigheter, skriver han videre.

Bondeik minner om at det er mer enn 50 millioner barn som ikke får utdanning, hvor et flertall av disse er jenter. Det er særlig barn i konfliktfylte områder og funksjonshemmede barn som ikke får skolegang.

– FNs tusenårsmål nummer 2 sier at alle barn har rett til utdanning. Nobels fredspris til Malala betyr en inspirasjon for å fortsette arbeidet for nå dette målet, sier Bondevik.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter