Nyheter

– Bistands-teateret har startet

Ap-talskvinne Anniken Huitfeldt mener hun har advart om endringene i bistandspolitikken som er foreslått i statsbudsjettet.

I det blåblå budsjettet landet bistandsmålet av BNI (bruttonasjonalinntekt) under den ideelle 1-prosenten. Satsingen endte på 0,98.

Huitfeldt, som leder Stortingets utenrikskomité, mener det hun har advart mot igjen blir virkelighet:

– Nå starter et politisk teater der KrF liksom skal få æren for det vi alle vet kommer til å skje: Budsjettforhandlinger hever nivået opp igjen til 1 prosent. Dette burde vi vært spart for. Og KrF kunne brukt kreftene på noe annet.

LES OGSÅ: Anniken Huitfeldt foreslår historisk forlik om bistand

Taktisk spill

I Vårt Land i sommer inviterte Huitfeldt alle partier på Stortinget til å bli med på et bistandsforlik: Vedta en gang for alle at BNI-målet skal være på minst 1 prosent.

Ap-profilen var nemlig sikker på at Solberg-regjeringen i høst ville drive forhandlingstaktisk spill: Senke BNI-størrelsen – men innerst inne godta at den kom på plass igjen senere på høsten.

LES OGSÅ: Utenriksministeren avviser Ap-Huitfeldts bistandsforlik

Flere endringer

Bevilgningene til utviklingsformål øker med 1 milliard, men andelen av bruttonasjonalinntekten synker likevel. Regjeringen foreslår en rekke endringer i bistandspolitikken. De vil Huitfeldt se nærmere på før hun kommenterer.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter