Nyheter

Prøvde å dempe asyluro i Venstre og KrF

– Vi må ha en grundig vurdering av hvordan vi skal ta dette videre.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) forsøkte mandag å berolige Venstre og KrF i asylpolitikken. De to partiene ble satt i knipe da SV foreslo umiddelbar stans i retur av asylbarn.

Forslaget fra SV-leder Audun Lysbakken mandag er mer eller mindre identisk med det Venstre og KrF selv har fremmet og stemt for i Stortinget ved tidligere anledninger.

Lysbakken viste til at det så langt i år er returnert 484 asylbarn, noe som er 162 flere enn på samme tid i fjor. Det skjer samtidig som regjeringen jobber med å få på plass et nytt regelverk som skal ta større hensyn til barns beste, og da særlig de barna som har vært her lenge.

– Det er dramatisk at utsendelsene av barn trappes opp, samtidig som det går tregt med å få til enighet om en løsning. Vi risikerer at mange barn som kunne fått bli med det nye regelverket, nå sendes ut før de får sjansen til å prøve sakene sine, sier Lysbakken.

LES OGSÅ: Regjeringen har kastet ut 484 asylbarn det siste året

Beroliget Venstre

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide nølte begge med å kommentere SV-forslaget mandag. De tre partiene står utvilsomt hverandre nær i synet på lengeværende asylbarn – uansett farge på regjering. Samtidig er samarbeidspartiene fornøyd med hvordan asylavtalen med regjeringen styrker hensynet til barns beste. Problemet er at det tar tid, og at hjemsendelsene fortsetter.

Justisministeren klarte ifølge Skei Grande å dempe uroen noe, da han svarte på hennes spørsmål under trontalen i Stortinget mandag.

– Det gjenstår for oss å ta stilling til SVs forslag. Men jeg er fornøyd med at Anundsen bekrefter at det ikke er noen politisk føring om å få ut lengeværende asylbarn i påvente av nytt regelverk. Den eneste endringen av politiske signaler er tvert om til det bedre, nemlig at det ikke lenger skal prioriteres å sende hjem lengeværende asylbarn, sier hun til NTB.

LES OGSÅ: Neda får ikke komme tilbake til Norge

KrF: Haster

– Vi har ennå ikke tatt stilling, var alt Hareide ville si mandag ettermiddag. Avstemning skjer først ved slutten av trontaledebatten tirsdag.

Rent generelt sier Hareide at det haster med å få til en endring, noe også de siste tallene viser.

– Vi ønsker å få til en reell og varig endring. Det er en betydelig utålmodighet i KrF. Vi er ikke fornøyd med den situasjonen vi ser i dag, sa Hareide da han under debatten fikk spørsmål om han kan tenke seg å bryte asylavtalen med regjeringen.

LES OGSÅ: Fireåring kan bli kastet ut av landet

Generell økning

Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) sa til Klassekampeen fredag at organisasjonen bare ser Frps ansikt i asylavtalen.

– Flere familier blir sendt ut av landet samtidig som omgjøringsbegjæringene deres sendes inn til Utlendingsnemnda, sa hun.

Justisminister Anders Anundsen sier at forklaringen er at antall utsendelser - generelt - har økt med 45 prosent det siste året.

– Det betyr at antall returnerte personer øker, og dermed øker også antall barn. Men ellers har vi myket opp, slik at det er barnefamilier generelt som skal prioriteres, og ikke lengeværende barnefamilier. Noe slikt ville vært en uakseptabel opptreden i henhold til den avtalen vi har med Venstre og KrF, sier han.

Anundsen peker på at det har vært flere kritiske merknader i høringen til de foreslåtte nye reglene.

– Derfor må vi ha en grundig vurdering av hvordan vi skal ta dette videre, i dialog med KrF og Venstre. Intensjonen er økt vektlegging av lengeværende barns beste. Dersom ikke det er oppnådd, må vi justere kursen, sa han i debatten.

LES OGSÅ: SV, Venstre og KrF slakter regjeringens håndtering av asylbarna

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter