Nyheter

Gir bort smuglervåpen fra Balkan-krigene

Kurderne får våpenhjelp fra Italia.

Mens Norge sender humanitær hjelp til Nord-Irak, flyr andre land inn våpen. Blant de mange som velger det siste, er Italia – og de velger en kreativ løsning:

Italia sender beslaglagde russiske smuglervåpen fra Balkan-krigene på 1990-tallet.

Standardvåpenet til den kurdiske peshmerga-militsen er det russiske automatgeværet AK-47, også kjent som Kalashnikov, så da parlamentet i Roma sa ja til å væpne kurderne, fant den italienske statsministeren, utenriksministeren og forsvarsministeren ut at de kunne hente fram noe de hadde på lager.

– Våpnene skal komme fra deler av et større beslag som ble gjort i 1994, da den russiske oligarken og Duma-medlem Zukhov forsøkte å frakte militært utstyr til Balkan. Skipet med våpnene ble oppbrakt av den italienske marinen og lasten har siden vært lagret på Sardinia, skriver den norske ambassaden i Roma i en rapport hjem til Utenriksdepartementet (UD).

LES OGSÅ: Startet hjelpearbeid for muslimer og kristne på flukt fra IS

Også til Libya?

Mens krigene i det tidligere Jugoslavia raste for 20 år siden, ble en lasteskip stoppet av Italias marine i havnebyen Venezia. Skipet var på vei til Balkan med en sterkt etterspurt last:

Nok våpen til å starte og vinne en liten krig – blant annet 30.000 AK 47-geværer og 32 millioner patroner.

Alle våpnene som ble beslaglagt i 1994 var russiskproduserte. Nå skal noe av utstyret altså sendes til Nord-Irak. Tidligere har italienske medier fortalt at våpen og ammunisjon fra det samme beslaget er blitt sendt over Middelhavet til Libya. Her skal opprørere som kjempet mot diktatoren Muammar Gadaffi ha blitt væpnet med smuglervåpen.

LES OGSÅ: De Grønne foreslår hjelp til kurderne

Slår tilbake

Kalashnikovene fra Italia kommer godt med. Denne uka har kurdiske styrker angrepet stillingene til jihadistene i Den islamske staten (IS) fra tre kanter i Nord-Irak, opplyser kurdiske offiserer.

Offensiven fant sted utenfor byen Rabia like ved den syriske grensen, nord for den IS-kontrollerte byen Mosul og sør for den viktige oljebyen Kirkuk, opplyser kommandantene til nyhetsbyrået AFP.

Både Rabia og Zumar er byer kurdiske styrker tok over i juni i kaoset som fulgte da IS tok over byen Mosul. To måneder senere falt disse byene tilbake under islamistenes kontroll.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter