Nyheter

– Verdens første avis skrevet av pensjonister

Fredriksstad Blad feirer den internasjonale dagen for eldre 1. oktober.

Sjefsredaktør i Fredriksstad Blad, René Svendsen, i dag heter avisen deres Fredriksstad Blad XO. Hva slags avis er dette?

– Så vidt vi vet er det verdens første avis skrevet av pensjonister. Vi har plukket folk som har vært aktive i den lokale samfunnsdebatten og gitt dem helt frie tøyler til å fylle avisen med det de vil. Dagens avis er skrevet av 15 pensjonister med en gjennomsnittsalder på 77 år.

Hvordan kom dere på denne ideen?

Per Fugelli uttalte for en stund tilbake til Vårt Land at eldre må komme seg mer ut i samfunnet, og ikke bare dra på cruise og spille golf. Jeg tenkte at han pekte på noe veldig viktig. Mange ressurssterke mennesker trer ut av arbeidslivet, men de kan jo fortsatt engasjere seg i samfunnet. Den internasjonale dagen for eldre er 1. oktober. Det tenkte jeg var et ypperlig påskudd til å engasjere en gjeng med pensjonister til å lage en hel avis for oss.

LES OGSÅ:

Hva kan leserne forvente seg?

– Jeg tror ikke leserne ville merke noe særlig til det om vi ikke hadde sagt ifra. Men avisen kan nok bære preg av at journalistene er eldre. Mange av sakene er basert på ting som redaksjonsmedlemmene har hatt med seg inn, og det er et bredt spekter av ting.

Hva slags erfaring har denne gjengen med journalistikk?

– Nesten ingen av dem har laget avis tidligere. Så vi har brukt mye tid på å forklare hva journalistikk er. De kom for en uke siden og ble bestyrtet over å få så dårlig tid. Da måtte jeg forklare at vi vanligvis lager hele avisen på en dag.

LES OGSÅ: – Dagens eldre er en kjemperessurs

Hvordan har det ellers vært å ha dem på besøk?

– Veldig hyggelig! De er en veldig engasjert gjeng, så det er mye prating, og mange meninger og tanker. Vi er ikke vanligvis bortskjemt med å måtte hysje på redaksjonsmøter.

Den internasjonale dagen for eldre kommer vel hvert år, kan XO bli en årlig greie?

– Nei, jeg tror ikke det. En gøyal ide er gøyal fordi den ikke har vært gjort før. Men jeg håper noen av pensjonistene vil fortsette som frilansere for oss.

Dere har tidligere gitt ut en hel avis skrevet på dialekt, og nå en eldreavis. Hva blir det neste?

– He he, si det. Det er i alle fall gøy å gjøre noe spennende ut av den trauste papiravisen. Det er morsomt å overraske leserne i blant.

LES OGSÅ:

Hva har overrasket deg mest den siste uka?

– Hvordan folk som har lest avis hele livet, ikke nødvendigvis vet hva journalistikk er.

Hvem ville du heller snakket med akkurat nå?

– Per Fugelli.

Hva ville du snakket med han om?

– Om det å bli gammel.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter