Nyheter

Frykter straff gjør islamister til martyrer

– Problematisk å bruke terrorlovgivning til å rettsforfølge personer for sine meninger, sier islameksperter.

– Rettsforfølgelse kan bidra til å svekke posisjonen til ekstremister, men det kan også gå den andre veien, ved at de får en martyrrolle, sier islamforsker Lars Gule.

Han frykter virkemiddelet kan forsterke oppfatningen til folk som føler seg forfulgt. På den måten kan rettsforfølgelse virke mot sin hensikt.

Den britiske islamisten Anjem Choudary ble torsdag arrestert i London sammen med åtte andre personer, mistenkt for å ha støttet og vært medlem av en terrororganisasjon.

LES MER: Britisk islamist vil kjempe for sharialov i Norge

Choudary har tidligere tatt til orde for å innføre sharialover og støtter drap på vestlige journalister. Han skal flere ganger ha truffet den norske islamisten Ubaydullah Hussain, som er talsperson for den islamistiske gruppen Profetens Ummah.

Hussain er også tiltalt, etter å ha hyllet terrorhandlinger i ­fire poster på Facebook. Aktor la denne uken ned påstand om 10 måneders fengsel.

LES MER: Norske muslimer bekymret for ekstremister

Tynt grunnlag

– Det er veldig problematisk at man bruker terrorlovgivning til å straffeforfølge personer for sine meninger.

Gule presiserer at han ikke kjenner så godt til siktelsen mot Choudary.

– Men i tilfellet med Hussain her i Norge er grunnlaget såpass tynt at man kanskje skulle avstått fra å ta det for retten.

Hussain ble tidligere i år dømt til 120 dagers fengsel for hatefulle ytringer mot jøder og trusler mot to journalister og en av aktørene i rettsaken mot ham.

– Han fikk en ganske streng straff da. Jeg synes man kanskje burde se seg fornøyd med det, sier Gule.

Gule sier det er viktig å hindre rekruttering og sørge for at ekstremistmiljøer går i oppløsning.

– Til dette finnes et bredt spekter av virkemidler. Man må nøye vurdere virkemidlene, og spesielt om man skal ta sterke midler som rettsforfølgelse, for det kan for slå kontra.

Gule ser at straffeforfølgelse også kan virke forebyggende.

– Det sender et signal til interesserte om at deltagelse i disse miljøene i verste fall kan føre til at de blir arrestert. Sånn sett er det en strategi som også kan bidra til å begrense miljøet.

LES MER: Tøffere lover mot ekstremisme i Storbritannia

Mener Norge avspeiler England

Ekstremismerådgiver i Anti­rasistisk senter, Shoaib Sultan, ser problemet med at ekstremister kan få martyrrolle ved straffeforfølgelse.

– Det er viktig å være bevisst hovedhensikten, som er å ramme det ekstreme miljøet og minske deres innflytelse. Jeg er veldig usikker på hva som er riktig. Men her har vi en anledning til å finne ut om straffeforfølgelse hjelper, eller om det skaper martyrer og helter.

Britiske myndigheter har tidligere denne måneden varslet at de skal stramme inn lovgivningen mot terror- og ekstremistorganisasjoner. Sultan mener det er viktig å følge med på det som skjer i England.

– Norge er en avspeiling i mindre versjon av det som skjer i England. På grunn av språket fanges ikke strømningene i de ekstreme miljøene i Frankrike eller Tyskland opp i like stor grad. Det blir interessant å følge utviklingen, og om de ulike tiltakene har den effekten man ønsker.

LES MER: Slik vil regjeringen hindre nye ekstremister

Må få konsekvenser

Ikhlaque Chan jobber som ungdomsarbeider i Bærum kommune og har gjennom sitt arbeid blitt kjent med en rekke ungdommer som har vært på vei til å bli radikalisert.

Chan mener straffeforfølgelse er på sin plass.

– I Norge er miljøet såpass lite, mens i utlandet kan rettsforfølgelser bidra til en mobilisering som er problematisk. Men jeg synes ikke det er noe argument for ikke å prøve dette for retten. Det er viktig å være i forkant. Derfor må vi bruke alle midler for å stoppe ekstremisme: Miljøarbeid, politiarbeid og rettsforfølgelse er alle virkemidler som vi må ta i bruk.

LES MER: Tragiske skjebner i Irak

Må straffes

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg i Fremskrittspartiet mener det er en selvfølge at man straffer mennesker som oppfordrer til terror.

– Det kan godt hende at dømte kan få en slags martyrrolle. Men hvis de sitter bak lås og slå, vil de kunne utrette mindre skade.

– Men når de kommer ut igjen?

– Jo, men det gjelder jo også vanlig straffedømte. Mennesker som bryter loven skal selvfølgelig straffeforfølges. Debatten må ikke gå på islamistenes banehalvdel. Lover og regler i Norge skal gjelde for alle. Hvis man ikke aksepterer dem, så få man flytte herfra, sier han.

LES MER: Slik oppdager du om en person er radikalisert

LES MER:  Vaksinert med religion

LES MER: Guttene som ingen ser

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter