Nyheter

Tutus datter: Nordmenn bør ikke tilgi Breivik

Mpho Tutu er uenig med faren.

«Nordmenn må være åpne for å tilgi Anders Behring Breivik», uttalte nobelprisvinner Desmond Tutu på en pressekonferanse i Oslo mandag.

«Det er det vi mener. Det er nok også Guds holdning», sa ­erkebiskopen som er i Norge for å promotere sin bok «Tilgivelse», som han har skrevet i samarbeid med datteren Mpho.

I går tok imidlertid datteren til orde mot farens uttalelse om tilgivelse av 22. juli-terroristen.

– Å si at man «burde» tilgi føles ikke riktig, sa hun under en akademisk dialog i Universitetsaulaen, samme sted hvor erkebiskopen mottok Nobels fredspris for 30 år siden.

LES SAKEN HER: Tutu åpner for å tilgi Breivik

Kan ikke kreve

Desmond Tutu skulle selv være til stede under dialogmøtet, men måtte melde avbud på grunn av sykdom.

LES MER: Desmond Tutu syk i Oslo

I panelet på podiet satt ordstyrer og dekan ved Det teologiske fakultet, Trygve Wyller, masterstudent i teologi, Sr. Thandi Ntuli, fra Sør-Afrika, samt leder av studentparlamentet ­Marianne Andenæs. Sistnevnte benyttet anledningen til å spørre Mpho Tutu:

– Hvorfor tror du at din far sa at vi burde tilgi?

– Fordi han ikke hadde snakket med meg først, svarte Tutu, til latter fra salen.

Men hun ble straks alvorlig.

– Selv om det kommer fra hans munn, så hater jeg virkelig ordet «burde». Det føles ikke riktig.

For «ingen kan kreve tilgivelse av noen», understreket hun tidligere i dialogmøtet. «Retten til å tilgi er forbeholdt den som er krenket.»

LES MER: Tutu vil møte Vårt Lands lesere

En utopi

Heller ikke TF-dekan Trygve Wyller synes tilgivelse av Breivik er et mål nordmenn bør strekke seg etter, sier han til Vårt Land.

– Det er det norske folk og alle som har vært berørt av 22. juli i Norge som selv må vurdere om det på noe tidspunkt er mulig å tilgi, om det så er nå eller om 6.000 år. De må få lov til å gjennomtenke det så lenge som de vil uten at de skal få dårlig samvittighet.

Wyller er imidlertid ikke overrasket over uttalelsen til Desmond Tutu.

– Når jeg har lest boken til Tutu og hørt ham tale, har jeg vært sikker på at han ville svare at man skal tilgi Breivik. Han inngår i samme Nobel Fredsprisvinner-tradisjon som Martin Luther King, Dalai Lama og Mor Theresa. Et fellestrekk for disse er at de representerer viktige motstemmer, og det er derfor de har fått denne prisen. Deres stemmer er ikke ment som et moralsk påbud, men som en form for overtekst.

LES MER: Vil boikotte oljeselskap

Fysiske konsekvenser

Mpho Tutu var likevel klar på at «uendelig hat» ikke er det beste verken for det enkelte mennesket eller samfunnet. Det samme la hennes far vekt på under mandagens pressekonferanse. «Uendelig hat er ikke det beste verken for det enkelte mennesket eller samfunnet. Det har fysiske konsekvenser å være sint og ville slåss. Det er slitsomt og det er krevende. Tilgivelse har motsatt effekt. De fleste føler en lettelse, at byrden man bærer blir litt lettere etter at hatet og sinnet legges bort», sa erkebiskopen.

Men å tilgi er ikke enkelt, sa Mpho Tutu og fortalte om aprildagen i 2012 da familiens hushjelp ble funnet drept i deres hjem.

– Samtidig er det viktig å huske på: Det som ofte setter oss fast i tilgivelsesprosessen, er at vi tror at vi gjør noe for gjerningsmannen, når vi i virkeligheten gjør noe for oss.

Det er nå 30 år siden Desmond Tutu ble tildelt Nobels fredspris. Samtidig er det 20 år siden apartheid ble avskaffet i hans hjemland Sør-Afrika. Erkebiskopen ledet sannhets- og forsoningskommisjonen som systematisk gikk gjennom forbrytelser begått under apartheid-styret.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter