Nyheter

Jødisk leder tar avstand fra muslimdemonisering

Ervin Kohn reagerer sterkt på en kommentar som gir muslimer skylden for økende antisemittisme.

– I disse dager opplever jeg at mennesker rundt meg ser hatefullt på stjernen min. Jeg opplever at mennesker jeg betrakter som oppegående mener det er helt greit at en gruppe mennesker både i mitt nærområde og i resten av verden ønsker meg død, skrev David Genius i Bergens Tidene 19. september.

Genius er kristen jøde. I kronikken forteller at han har opplevd hatefulle ytringer og stygge blikk fra muslimer, fordi han har en jødestjerne rundt halsen. Han opplever at hatet er økende, og mener det er muslimene som står for antisemittismen han opplever. Vårt Land har vært i kontakt med Genius, som ikke ønsket å svare på spørsmål om innholdet i kronikken. Han har derimot godtatt at Vårt Land kan sitere ham på det han har skrevet i kronikken.

LES MER: Jødisk leder: 'Islamsk Råd tar ikke jødehat på alvor'

– Gjør det samme selv

Ervin Kohn, leder og forstander for Det Mosaiske Trossamfund, sier det stemmer at antisemittismen i Norge øker, men han reagerer likevel sterkt på det Genius har skrevet i kronikken.

– Han har opplevd hatkriminalitet på grunn av sin religiøse bakgrunn, og opphav. Så ender han opp med å gjøre akkurat det samme selv, mot muslimer, sier Kohn.

Han har ikke sans for verken argumentasjonen eller ordbruken.

– Å hevde at antisemittismen er et muslimproblem finnes det ikke grunnlag for. Demonisering av muslimer har jeg heller ikke noe sympati for, sier han.

LES MER: Shoaib Sultan mener mennesker lever i fornektelse

Sammenligner Hitler og Allah

Genius skriver blant annet at det står i Koranen at alle muslimer plikter å drepe jøder. Han drar også paralleller mellom det å følge Allah og de som fulgte Hitler.

– Det politisk korrekte Norge gir plass til mennesker som sverger til en religion som tillater at det i dens navn begås folkemord i Midtøsten… jeg tror nok etter hvert at tilhengerne av Allah vil være ansvarlige for å ha drept atskillig flere mennesker enn tilhengerne til Adolf, skrev David Genius i kronikken.

Kohn synes ikke sammenligningen er treffende.

– Jeg har ikke noen sans for at han drar Hitler inn i debatten, sier Kohn.

Mangler fakta. Shoaib Sultan, rådgiver i Antirasistisk senter og tidligere leder for Islamsk råd Norge reagerer også sterkt Genius tilnærming og ordbruk.

– Det er hans opplevelser og det er det fint at han uttrykker. Men jeg synes tilnærmingen hans er svært problematisk og jeg tror mange reagerer på den. Han bruker de enkeltopplevelsene han har og overfører dette til å gjelde alle muslimer og en hel religion, sier Sultan.

Dette er ikke første gang Sultan hører teorier om at økende antisemittisme er muslimenes skyld kommer med muslimene.

– Det finnes ikke grunnlag for å hevde at det stemmer, sier Sultan.

Kohn sier det stemmer at et slikt faktagrunnlag ikke finnes. En undersøkelse utført av Senter for studier Av Holocaust og livssynsminoriteter, i 2012 viste derimot at 3 av 4 av nordmennene som sa de hadde mistro til jøder, også sa de hadde mistro til muslimer.

Både Sulthan og Kohn har hørt sammenkoblingen av muslimer og økende antisemittisme tidligere og begge skulle ønske noen ville forske på området.

– Vi mangler kunnskap om antisemittisme i spesifikt muslimske miljø. Det hadde nok vært fint om det ble forsket på og funnet ut av, for denne typen holdninger ser vi relativt ofte, sier Sultan.

Å klippe i hellig skrift

I kronikken skriver Genius «Enhver muslim plikter å drepe meg, ifølge Koranen».

– Jeg hører ofte folk si at både det ene og det andre står i Koranen. Muslimer synes ikke hets og vold mot jøder er greit. Det stemmer ikke at muslimer generelt mener det er greit å drepe jøder, eller at Islam som religion mener det er rett, sier Sultan.

Han påpeker at det også er mulig å finne ekstreme ytringer og enkeltsetninger fra Bibelen.

– Alle vet at det likevel ikke er slik at kristne har slike ekstreme meninger. Det er det samme i islam, det handler om å se den hellige skriften i sammenheng.

Han tror en generell misstro til muslimer i samfunnet gjør det lettere å få aksept for denne typen argumentasjon når man angriper islam.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter