Nyheter

Kristne velgere vendte Sverigedemokraterna ryggen

Hadde kirkegjengerne fått velge hadde Jimmie Åkessons parti såvidt krøpet over sperregrensen.

Søndag sjokkerte partiet svenskene ved å oppnå 12,9 prosent ved riksdagsvalget. Men blant velgere som går i kirken anslagsvis én gang i måneden, ville det innvandringskritiske partiet bare fått 4 prosent.

Altså ville Sverigedemokraterna (SD) og partileder Jimmie Åkesson så vidt passert sperregrensen, om det bare var kirkegjengerne som bestemte.

– Da hadde vi ikke blitt så forskrekket over SDs fremgang, sier dosent i statsvitenskap, Magnus Hagevi, ved Linnéuniversitetet ifølge den svenske avisen Dagen.

LES OGSÅ: Pinlig for Sverige

Sosserna pop

Tallene om hvordan kirkegjengere stemte kommer frem i den store valgdagsundersøkelsen Valu, som Sveriges Television står bak. Den inkluderer nær 13.000 velgere – og ble publisert dagen etter riksdagsvalget.

Vårt Land har gjennomgått undersøkelsen, som viser at:

• Socialdemokraterna er med 26 prosent størst blant de som månedlig går i kirken. Det er noe lavere enn de 31,2 prosentene de fikk i riksdagsvalget.

• Det svenske Høyre – Moderaterna – har mindre oppslutning enn «sosserna». Bare 14 prosent av denne velgergruppen ville stemt på dem.

• Derimot ville hele 24 prosent av de hyppig kirkebesøkende stemte på KrFs søsterparti, Kristdemokraterna (KD).

KrF-motbakke

Det er ifølge valgforskeren Sören Holmberg, ansvarlig for undersøkelsen, en klar tilbakegang. For ved tidligere valg har KD ligget på rundt 40 prosent i denne gruppen.

Før riksdagsvalget omtalte Vårt Land en undersøkelse som viste at Miljöpartiet har danket ut KD og blitt prestenes favoritt. Men blant kirkegjengerne er partiet med sine 9 prosent bare på fjerde plass, men godt over sitt eget valgresultat.

LES OGSÅ: Reinfeldts kilevink til velgerne

Valgforsker Hagevi mener trenden på lang sikt er at kirkebesøkende avviker mindre og mindre fra hovedstrømmen av svenske velgere.

Sverigedemokraterna fordoblet seg ved søndagens riksdagsvalg. Debatten bølger både i Sverige og nabolandene om hvordan dette kunne skje.

SDs velgere

Topper i KrFs svenske søsterparti har de siste valgene hevdet at de ikke lekker velgere til SD. Den ferske valgundersøkelsen dokumenterer en endring: Fire prosent av de som stemte SD søndag, valgte Kristdemokraterna forrige valg. Også andre sentrumspartier lekker til de innvandringskritiske.

Valgundersøkelsen gir et foreløpig innblikk i SDs nye velgerbase:

• Etter innvandringssaken er det helsepolitikk, «lov og orden» og pensjoner blant favorittsakene til disse velgerne.

• Partiet gjør det bra blant langtidssyke og arbeidsledige.

• SD er det partiet med lavest tillit til politikere generelt.

LES OGSÅ: Löfven får vrien jobb med å danne regjering

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter