Nyheter

Lederduoen i Moderaterna trekker seg

– Partiet er blitt foreldreløst, sier statsviter.

Da valgnederlaget var et faktum søndag kveld, kunngjorde statsminister Fredrik Reinfeldt at han akter å gå av som leder for det konservative partiet til våren.

Den mest nærliggende kandidaten til å overta, var finansminister Anders Borg. Men allerede mandag kunngjorde han at han ikke vil søke partiledervervet. Tvert imot vil han forlate partipolitikken.

– Jeg skal skaffe meg en jobb så snart som mulig, sier Borg.

LES OGSÅ: Reinfeldts kilevink til velgerne

– Det sentrale nå er å finne en god politikk som kan gjør at vi får velgernes tillit i neste valg. Men det er andre som skal overta det lasset, sier han.

Han er klar over at han har sterk støtte innad i partiet, og at mange gjerne hadde sett ham ta over som partileder etter Reinfeldt.

Tror alliansen oppløses

Med Borgs avgang har alle de sentrale personene bak det fornyede Moderaterna forsvunnet. En som allerede har forlatt partipolitikken, er tidligere forsvarsminister Mikael Odenberg.

– Jeg er ikke det minste overrasket, sier Odenberg til TT.

Han mener alliansen mellom de fire avtroppende regjeringspartiene nå vil oppløses. Det er Reinfeldt som har vært drivkraften bak koalisjonen.

LES OGSÅ: Löfven får vrien jobb med å danne regjering

Statsviter Jenny Madestam ved Stockholms universitet tror det blir svært vanskelig å erstatte Fredrik Reinfeldt og Anders Borg.

– Moderaterna blir foreldreløse. Borg og Reinfeldt har vært et radarpar, som to pappaer som utfyller hverandre. Det å være foreldreløs er ikke bra i lengden, sier hun.

– Å finne to personer med samme høye kapasitet blir selvsagt ikke lett. Det kan sammenlignes med da Bo Lundgren skulle erstatte Carl Bildt. Det ble altfor vanskelig å bære den kronen, sier hun.

Madestam tror det vil komme krav om at neste partileder bør være en kvinne. Hun tviler imidlertid på om lederskiftet vil innebære en endring i partiets politiske linje.

Levert avskjedssøknaden

Reinfeldt leverte mandag ettermiddag formelt inn regjeringens avskjedssøknad til Riksdagen, ifølge hans pressetalsmann.

– Jeg kan egentlig bare meddele at statsministeren har innlevert sin avskjedssøknad, sa talsmann Per Westerberg.

Reinfeldt var ikke selv med på pressekonferansen etterpå. Ifølge talsmannen trenger den avtroppende statsministeren nå tid til å tenke og sove. (©NTB)

LES OGSÅ: Sveriges partiledere om tro

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter