Nyheter

Eiere bekymret over liberalt homosyn ved Misjonshøgskolen

Menighetsfakultetet fikk kritikk av Det Norske Misjonsselskap for liberalt homosyn. Men utviklingen er den sammen blant lærerne ved deres egen høyskole.

– Menighetsfakultetet har beveget seg bort fra vårt ståsted, sa en «overrasket og bekymret» Jeffrey Huseby til Vårt Land i august.

Generalsekretæren viste til at Det Norske Misjonsselskap (NMS) sitt samlivsetiske dokument slår fast at de står på «det tradisjonelle synet på ekteskap og samliv».

LES OGSÅ: – Menighetsfakultetet skifter kurs

Lignende utvikling

Nå viser det seg at en lignende utvikling har skjedd ved NMS sin egen høyskole, Misjonshøgskolen (MHS). Professor Marianne Skjortnes støttet offentlig likekjønnet ekteskap da hun satt i Bispemøtets samlivsutvalg. Men hun er ikke alene.

I februar i fjor leverte samlivsutvalget sin utredning. I etterkant arrangerte rektor Bård Mæland et diskusjonsmøte ved MHS.

– En professor stod tydelig fram og sa at han støttet mitt syn. Senere kom andre til meg og sa det samme. Jeg tror det kanskje er enda flere som står for noe lignende, sier Skjortnes.

Ingen forskjell

Professoren som støttet Skjortnes sitt syn, var Knut Holter, prorektor for forskning.

– Det stemmer, sier Holter på telefon fra Zululand i Sør-Afrika, der NMS startet sitt arbeid for 170 år siden.

Han tror det er delte meninger i lærerkollegiet, men «vil nok tro at det har vært en utvikling» etter hvert som spørsmålet har kommet tydeligere på dagsorden.

LES OGSÅ: Er MF blitt utvannet?

Rektor Bård Mæland forteller at «hele spekteret av synspunkter finnes hos oss».

– Sånn sett skiller ikke MHS seg fra Menighetsfakultetet i dette spørsmålet. Det har vært en utvikling. Sammenlignet med læreuttalelsene vi ga i 1997 og i 2007, er det helt sikkert flere av oss som vil formulere oss på annen måte i dag. Men det gjelder hvordan alle i debatten nå omtaler homofile, sier Mæland.

Bekymringsfullt

Er du bekymret for utviklingen ved MHS, Jeffrey Huseby?

– Sett fra et konservativt ståsted er en slik utvikling bekymringsfull uansett hvor det skjer, svarer generalsekretæren nå.

Huseby henviser til MF-profilers utspill i media som han mener tyder på en utglidning ikke bare i synet på likekjønnet ekteskap, men også på livets to utganger og bibeltolkning.

Han mener uttalelsene tyder på en endring ved MHS.

Avgjør ikke samarbeid

Er det uproblematisk at profilerte lærere ved MHS mener det stikk motsatte av NMS?

– De har stått frem på en respektfull, uproblematisk måte uten å ville gjøre dette til en kampsak.

– Hvilken garanti har du for at MHS ikke vil bli som Menighetsfakultetet? Vil du gjøre noe for å unngå det?

Landsstyret til NMS har ingen garanti for at ansatte skifter syn og kan heller ikke gripe direkte inn dersom det skjer.

På spørsmål om hvor sentralt spørsmålet om likekjønnet ekteskap er for NMS, svarer Huseby først med å vise til at ulike begrunnelser vil få ulike konsekvenser i sentrale spørsmål, og at enkelte begrunnelser dermed er bedre enn andre.

Jeg spør igjen: Hvor sentralt er spørsmålet?

– NMS sitt landsstyre har ikke drøftet hvor sentralt dette spørsmålet er for organisasjonen. Det er ikke en forutseting for samarbeid at andre mener det samme som oss.

Huseby opplyser imidlertid at organisasjonen ikke bruker homoliberale forkynnere ved sentrale arrangementer.

LES OGSÅ: Teologisk fakultet: – Velkommen etter, MF

Et ønsket mangfold

Rektor Bård Mæland sier det er viktig for skolen å ha rom for både 
konservative og progressive 
posisjoner.

– For meg er det viktig at vi har en ansettelsespraksis som gjør at studentene får høre mange stemmer, sier han.

Hva betyr det at det tilsynelatende er en motsetning mellom eiers syn og mangfoldet du ønsker?

– Det må Huseby svare på. Jeg har tett dialog med ham, og han vet omtrent hvordan ting er ved MHS. Det ville vært mer oppsiktsvekkende for meg om eier 
og institusjon alltid var enig. Ved MHS har ikke homofilt samliv vært et testspørsmål i nyere tid, sier Mæland.

Generalsekretær Jeffrey Huseby svarer følgende etter å ha hørt Mælands uttalelser.

– Studentene kan eksponeres for ulike syn selv om lærerne ikke gjenspeiler hele spekteret av teologiske oppfatninger.

Uproblematisk

– Jeg kan godt ha kritiske innvendinger mot det noen av mine kollegaer står for, men jeg opplever ikke at MHS har endret seg på noen grunnleggende måte, sier professor Knut Alfsvåg.

LES OGSÅ: – Menighetsfakultetet à la Ottosen fantes aldri

Alfsvåg er sentral i Carissimi-fellesskapet, en gruppe prester som vil ha retten til å avstå fra gudstjenestefellesskap med biskoper som har godtatt homofilt samliv. Han er også nestformann i styret til foreningen For Bibel og bekjennelse. Samlivsspørsmål er ikke et stort diskusjonstema ved skolen, ifølge ham.

Professoren mener MHS i prinsippet vil innta de samme standpunktene som Menighetsfakultetet (MF) i forsøket på å forankre virksomheten både i «kirkens trosforpliktelse og reell akademisk frihet».

– Men det har nok sine grunner at det er MF denne debatten har gått om til nå. Motsetningene i de årene jeg har vært her, har ikke vært større enn at jeg har følt debatten som mer fruktbar enn spenningsfylt, 
sier Alfsvåg.

Han mener den såkalte Henriksen-saken betød en avklaring også for MHS. Professor Jan-Olav Henriksen ble i 2001 fratatt retten til å undervise i etikk, fordi han ikke fant «tungtveiende etiske grunner» for at 
homofile «ikke skal kunne 
leve sammen i et formalisert, livslangt partnerskap». Etter protester fikk han med tiden 
undervisningsretten tilbake.

LES OGSÅ: – Bibelkonservative har blitt mer aggressive

Etterlyser møte

Konfrontert med Jeffrey Huseby sine uttalelser om MF fra august, sier MHS-professor Magnar Kartveit at «det ville vært veldig konstruktivt om de tilsatte ved Misjonshøgskolen hadde en samtale med generalsekretæren». Kartveit har et restriktivt syn på vigsel av homofile.

– Da måtte vi snakke litt om han vurderer oss på samme måte som MF, sier Kartveit.

Jeffrey Huseby sier at han gjerne tar en prat med lærerne, men at et ønske om en formell prat med eierorganisasjonen må formidles via rektor.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter