– Dagens eldre er en kjemperessurs, sier Irmelin Bødtker Christensen, koordinator for frivilligheten ved Haraldsplass Diakonale Sykehus.
Hun vet hva hun snakker om. Som overordnet for 35 frivillige ser hun hver dag hva denne gruppen kan bidra med, tross avsluttet arbeidskarriere og aldrende kropp.
I onsdagens Vårt Land ber professor Per Fugelli (70) dagens eldre om å gjenopplive seg selv som samfunnsborgere selv om de har forlatt arbeidslivet.
– Forlat cruiseskip og golfbaner og kom dere ut i jungelen, utfordrer han.
LES SAKEN HER: – Eldre trenger et spark bak
Stabil arbeidskraft
De frivillige ved Haraldsplass har gjort nettopp dette. Iført uniformer kommer de én eller flere ganger i uken for å snakke med pasienter, følge til prøver, servere mat, betjene biblioteket, gå på hjemmebesøk og mye annet. Noen er studenter, men de aller fleste er nypensjonister som ønsker å være til nytte selv om de er ute av arbeidslivet.
– Det er virkelig bruk for pensjonistene i dagens samfunn. De har levd et langt liv og har mye å bidra med. Samtidig er de stabile i tjenesten, sier Bødtker Christensen.
LES OGSÅ: Vil at alle skal arbeide til de er 75
Ingeniører og lærere
Pensjonistene hun har kontakt med er en aktiv gruppe som trener, deltar i kulturlivet og jobber frivillig flere steder. De kommer fra alle samfunnslag og har bak seg karrierer som skipsmeglere, ingeniører, sykepleiere og lærere.
– Det er veldig inspirerende å jobbe med disse, sier hun.
Frivillighetstjenesten ved Haraldsplass Diakonale Sykehus kom i stand tidlig på 1990-tallet i forbindelse med etableringen av Sunniva Senter, en spesialenhet for alvorlig syke pasienter. Siden den gang har tjenesten spredt seg til hele sykehuset.
Det lille ekstra
For å skille klart mellom helsepersonell og frivillige, går sistnevnte i lyseblå overdel istedenfor hvit.
Christensen mener at frivillighetstjenesten påvirker hele miljøet ved sykehuset.
– Både de ansatte og ledelsen opplever at deres sykehus slik kan tilby det lille ekstra.
Ifølge frivillighetskoordinatoren er det ikke vanskelig å få nok frivillige.
– Vi forsøker å gjøre det enkelt å bli frivillig gjennom en registreringsside på nett og ved å dekke reisen til og fra sykehuset, sier Bødtker Christensen.