Nyheter

– Autoritært å nekte kvinner å være surrogatmødre

Surrogatbarn-pappa Ole Martin Moen mener et internasjonalt forbud mot surrogati vil gjøre mange kvinner arbeidsløse.

I forrige uke tok senterpartipolitiker Kjersti Toppe til orde for et internasjonalt forbud mot surrogati. Hun mener regjeringen bør gjøre surrogati i utlandet straffbart på samme måte som kjøp av sex i utlandet er det.

– Vi som stat burde sagt at surrogati er uakseptabelt. Det vi gjør nå er å holde liv i denne industrien, sa stortingsrepresentant Toppe til Vårt Land.

Forsker Ole Martin Moen er sterkt uenig med henne og mener et internasjonalt forbud er «en veldig dårlig idé».

– Jeg vil hevde surrogati er en god ting, sier Moen.

LES OGSÅ: – Lær av sexkjøpsloven, Horne

Halvsøsken

Han og kjæresten Thomas M. Johanson er foreldre til to surrogatbarn på 14 og 16 måneder. Begge er genetisk i slekt med hvert sitt barn, mens barna har samme eggdonor som ikke er surrogatmor. Dermed er barna halvsøsken.

Moen trekker frem særlig to grunner for at surrogati er bra:

– Et argument er at dette er sterkt ønskede barn som får komme til verden. Både homofile og heterofile par kan dermed få hjelp til å bli foreldre.

– På den andre siden får en kvinne anledning til å tjene gode penger. I India er lønnen for å være surrogatmor rundt tre årslønner. Det er en veldig spesiell måte å jobbe på, men også en fin måte.

– Forbud er autoritært

Til daglig, når han ikke er i permisjon, er Moen postdoktor i filosofi på Universitetet i Oslo. Her underviser han i faget anvendt etikk som blant annet tar opp spørsmål knyttet til surrogati

Moen mener det er «autoritært» å si at kvinner som ønsker å være surrogatmor ikke skal få lov.

– Et argument som brukes er at disse kvinnene ofte er fattige og ikke har noen annet valg. Men det mener jeg er et argument for surrogati. For hvis de er fattige, og virkelig ikke har andre måter å tjene penger, er det viktig å ikke ta fra dem denne muligheten også, sier Moen.

– Hvilke refleksjoner gjorde du selv i forkant av å bli far til et surrogatbarn?

– Jeg tenkte igjennom det, men jeg hadde ingen store, etiske kvaler ved å gjøre det. Det var viktig at det var en seriøs klinikk, at surrogatmorens kontrakter var ordentlige, gyldige og signert av henne, sier han.

LES OGSÅ: Sier ja til surrogati

– Kommet for å bli

Også leder av Unge Venstre Tord Hustveit mener et forbud vil være negativt.

– Jeg tror ikke et internasjonalt forbud vil fungere. Også i land hvor det er forbud mot surrogati blir det født surrogatbarn. Dette er en teknologi som er kommet for å bli og da må vi heller gjøre det beste ut av den realiteten, sier Hustveit.

I stedet ønsker Hustveit å legge til rette for et strengt, internasjonalt regelverk som «sikrer barnet og surrogatmoren på best mulig måte».

– Med et forbud risikerer vi at dette skjer «under jorden». Hvis enkelte land ikke slutter seg til forbudet, kan det hende folk drar dit i stedet for å skaffe seg barn, sier han.

LES OGSÅ: – Kommersiell surrogati er verre enn prostitusjon

– Egen kropp

– Hvorfor er surrogati en god ide?

– Personlig er jeg usikker på om jeg synes det er en god ide eller ikke, men jeg mener dette er en avgjørelse folk må ta selv, sier Hustveit og fortsetter:

– Dette handler om hva man vil gjøre med egen kropp. Hvis noen av ulike grunner ikke kan få barn, så mener jeg surrogati kan være et alternativ de skal få lov å vurdere så lenge andre stiller sin kropp til disposisjon.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter