Nyheter

Forfatter: Børre tapte abortsaken, men gjorde stor forskjell i mange menneskers liv

I 1988 skrev Niels Chr. Geelmuyden boken «En prest og en plage: et portrett av Børre Knudsen».

– Knudsen har bidratt til å holde abortdebatten levende, men han tapte for så vidt saken. Det er likevel ingen tvil om at han har gjort stor forskjell i mange enkelttilfellers liv.

SE OGSÅ: Børre Knudsen: Hans liv i bilder

Det sier forfatter og journalist Niels Chr. Geelmuyden. I 1988 gav han ut sin debutbok «En prest og en plage: et portrett av Børre Knudsen». Under dette arbeidet fikk han selv erfare betydningen Knudsen har hatt for enkeltmennesker.

– Boken munnet ut i at Knudsen kjørte meg med sin gamle Lada til Bardufoss flyplass, etter en ukes intens fellesskap om bokprosjektet, forteller han.

- Da vi skiltes, kom en ung kvinne og stakk til ham en konvolutt før hun forsvant i mylderet. Knudsen leste dette korte brevet, begynte å gråte og viste det til meg. I brevet stod det: «Kjære Børre Knudsen. Jeg så at du satt her på flyplassen og fikk lyst til å fortelle deg at jeg er her på grunn av deg. Jeg venter nå på det kjæreste jeg vet i verden. Min ni år gamle datter. Ville bare at du skulle få vite det.»

LES MER: Børre Knudsen er død

I utgangspunktet var Geelmuyden svært skeptisk til den omdiskuterte presten. Som daværende journalist i Morgenbladet ville han stille presten til veggs.

«Som ateist og prestefiende skulle jeg gå løs på denne ekstreme personen og virkelig sette ham til veggs. Jeg møtte et menneske som endevendte alle mine fordommer. De fineste møtene er med mennesker som bryter helt med det du forventer. Jeg følte meg som Columbus som oppdaget noe helt nytt. Børre Knudsen avvek gjennomgående fra forventningene, og stod for det stikk motsatte av det jeg hadde møtt hos de prestene jeg tidligere hadde møtt», fortalte han til Vårt Land i vår.

LES MER: – Jeg er blitt spart for bitterheten

Bruddet med alle fordommene var hovedgrunnen til at Geelmuyden senere skrev portrettboken om ham.

I festskrivet til Knudsens 70-årsdag hyller Geelmuyden ham som en av få annerledestenkere:

«Han plasserte abortsaken langs den store konfliktaksen mellom humanisme og teknokrati. I hans øyne handler abortloven om at selve gudstanken aborteres.»

LES MER: «Norsk kristenliv hadde vært atskillig fattigere uten Børre Knudsen»

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter