Nyheter

Børre Knudsen er død

Børre Knudsen døde søndag morgen i sitt hjem i Meistervik.

Prest Olav Berg Lyngmo sier til Dagen at begravelsen vil foregå i familiens, med bare den nærmeste familien tilststede.
Den kompromissløse abortmotstanderen har i en årrekke markert seg med aksjoner mot abort og motstand mot liberale synspunkter i Den norske kirke.
– Jeg har nettopp mottatt det triste budskap at vår kjære Børre Knudsen døde stilt og rolig i sitt hjem i Meistervik i dag tidlig klokken 8, sier Lyngmo.

LES MER: 'Jeg er blitt spart for bitterheten'

La ned embetet. Børre Arnold Knudsen ble født 24. september 1937 i Vennesla i Vest-Agder. Knudsen ble ordinert som prest i 1967 i Bergen, og på 1980-tallet ble han landskjent for sin kamp mot abortloven som ble vedtatt i 1978.
Det var etter at fri abort ble lovfestet i 1978, at Børre Knudsen året etter valgte å legge ned den statlige delen av embetet som sokneprest i Balsfjord. Selv om han fortsatte å utføre de kirkelige handlingene, nektet han å motta lønn fra staten.

LES OGSÅ: Børre Knudsens datter: Det er mamma som fortjener en hederspris

Dømt i Høyesterett. Da Staten ved kirkeminister Einar Førde reiste avskjedssak mot Knudsen for embetsforsømmelse, ble han frikjent. Domstolen la til grunn at abortloven var uforenlig med evangelisk-luthersk religion og i strid med Grunnlovens paragraf 2. Høsten 1983 kom Høyesteretts endelige dom. ble Knudsen i en dom fra Høyesterett fradømt Balsfjord sokneprestembete. Knudsen fortsatte som pastor for en valgmenighet i lokalområdet.

LES OGSÅ: Siste scener av en tung kamp

Protestaksjoner. Sammen med Ludvig Nessa startet Knudsen i 1978 flere protestaksjoner mot selvbestemt abort.Et av virkemidlene var salmesang og bønn ved gynekologiske avdelinger. De benyttet fosterdukker innsmurt i ketsjup som et annet virkemiddel.

SE OGSÅ: Børre Knudsen: Hans liv i bilder

De siste årene før sin død var Børre Knudsen svekket av Parkinsons sykdom.
Knudsen var gift med Ragnhild Knudsen og hadde fem barn. Hans historie og deltakelse i abortkampen ble igjen et tema da dokumentarfilmen om ham, «En prest og en plage» gikk på kino i vår.

LES MER: – Føler jeg kjenner Børre Knudsen etter å ha sett filmen

LES OGSÅ: – Har aldri hatt et nært forhold til min far

LES MER: Børre Knudsens datter mener både farens støttespillere og motstandere plaget familien

LES OGSÅ: Børre Knudsen: Kampen var ikke forgjeves

LES MER: Intenst film-portrett av Børre Knudsen

LES MER: Prestefiende ville sette Børre Knudsen til veggs

LES MER: Børre Knudsen-dokumentar kan vinne Amanda

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter