I kongelig statsråd i dag ble de sju medlemmene av utvalget som skal fremme forslag om grønne skatteskift oppnevnt. Fra før er lederen, Lars-Erik Borge kjent. Se navnene i egen faktaboks. Leder for organisasjonen Zero, Marius Holm, er skuffet.
– I dette utvalget er det ingen som forstår hva dette handler om. De kan bare den teoretiske lærebokversjonen. De er svært flinke økonomer, men man klarer ikke besvare spørsmålet med bare økonomer, sier han.
Kjenninger av Finansdepartementet. Leder for Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, er også betenkt.
– Dette er et utvalg som det er helt tydelig at Finansdepartementet har regien på. Det er vanskelig å se at det vil komme noe særlig nytt og interessant fra disse som gjør at regjeringen må endre politikk, sier han.
Hermstad viser til at både advokat Ann Johnsen og banksjef Marianne Hansen tidligere har jobbet i Finansdepartementet. Hermstad er også kritisk til at Michael Hoel, professor ved Universitetet i Oslo, er oppnevnt. Hoel har understreket i mange sammenhenger at det er billigere at Norge kjøper klimakvoter og bidrar til klimakutt i andre deler av verden, enn å kutte klimautslipp i Norge.
– Michael Hoel har sagt mye rart om klimakvoter og sammenhengen mellom politikk og miljø. Han har allerede preget norsk klimapolitikk såpass mye at han burde ikke få lov til å prege det enda mer, sier Hermstad.
Det medlemmet som Hermstad har en viss forhåpning til, er Knut Einar Rosendahl, professor ved Universitetet for miljø og biovitenskap og 20 prosent forsker i Statistisk sentralbyrå.
– Den litt yngre professor Rosendahl er et mulig unntak. Ellers er utvalget teoritungt og består av mennesker med bakgrunn fra Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrå, sier Hermstad.
Etterlyser erfaring. Marius Holm i Zero etterlyser annen kompetanse.
– Utvalget mangler folk som har erfaring med hva som utløser grønne investeringer i næringslivet og har kompetanse på forbrukeratferd.
Hermstad i Framtiden i våre hender tror utfallet kan bli at utvalget kommer med et dokument som er lett å se bort fra og som mangler kreative, nye forslag.
– Man får ikke mye drahjelp fra utvalget og må jobbe knallhardt med høring og lobby i etterkant for å få noe til å skje, tror Hermstad.
Marius Holm minner om hva regjeringen har sagt om å få til et grønt skifte gjennom skatter og avgifter.
– Mange regjeringsmedlemmer snakker varmt om det grønne skiftet i ulike sammenhenger, men skuffer stort når regjeringen selv skal levere på et av sine viktigste bidrag. Det grønne skatteskiftet finansminister Siv Jensen (Frp) varslet i juni, er nå i det blå, sier Holm.
'Venstre vil ikke vente'. Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, understreker at det er uaktuelt å sette grønne skatteforslag på vent mens utvalget jobber fram til 1. desember 2015.
– Vi kommer ikke til å vente. Det har vi ikke tid til. Vi vet mye om hva som virker, og omstillingen begynte allerede i statsbudsjettet for i år med mineraloljeavgiften, og må forsterkes nå i budsjettet for neste år. Det er et av Venstres absolutte hovedkrav i forhandlingene som kommer nå, sier han.
Elvestuen kaller utvalget «traust».
– Grønne skatter er et felt der vi egentlig kan ganske mye. Utvalget vil kunne lage et godt grunnlag for videre diskusjon, og til slutt debatt og vedtak i Stortinget.
Han viser til at Venstre i sitt alternative statsbudsjett for 2014 hadde forslag til grønne skatteskift til 7,5 milliarder kroner.
– Gjort riktig vil bruken av grønne skatter og avgifter kunne endre framtida i Norge ganske dramatisk, til et renere samfunn, sier Elvestuen.
Leder for finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF), har følgende kommentar:
– Utvalget har god kompetanse på skatt og avgift og klima. Det vil være i stand til å gi et solid faglig grunnlag for ulike modeller og muligheter i det grønne skatteskiftet som Norge trenger for å nå klimamålene. Så blir det opp til oss politikere å ta de nødvendige politiske veivalgene.
MER OM UTVALGET hos regjeringen.no: http://www.regjeringen.no/nb/dep/fin/aktuelt/nyheter/2014/Gronn-skattekommisjon-utnevnt.html?id=765895