Nyheter

Bli eller dra? Det er spørsmålet i Arbil i Irak

Noen blir uansett, andre vurderer om de skal dra fra byen, forteller norsk kvinne i ISIL-truede Arbil, dit mange har rømt på flukt fra ISIL.

– Mange jeg kjenner, både av lokale og utlendinger, vurderer om de skal dra fra byen. De er redde for at det skal bli umulig å dra senere hvis situasjonen forverrer seg, forteller Marthe, som er hjelpearbeider i byen Arbil, i Irak.

Av sikkerhetshensyn vil hun ikke oppgi etternavnet sitt.

Til Arbil og andre byer i de kurdiske områdene i Irak rømmer mange av ofrene for ISILs brutale herjinger. De siste månedene har gruppen vært på offensiven i Nord-Irak. Natt til fredag inntok ekstremistene byene Quaraqosh, Tal Kayf, Bartella og Karamlesh, ifølge en kaldeisk-katolsk erkebiskop.

Henrettelser. ISILs brutale fremferd har ført til henrettelser av kristne og Shia-muslimer. Mange rømmer derfor til Arbil og andre kurdiske byer.

Marthe sier de fleste flyktningene hun møter ikke er sinte. En kristen mann hun møtte gjorde sterkt inntrykk på henne.

– Ansiktet hans strålte og han sa: Jeg bare sa til ISIL at i min religion tenker vi ikke på materielle ting. Vi vil bare følge Jesus og hvis du vil drepe meg, vil jeg følge Jesus likevel. Jeg kan dø for ham.

Også andre religiøse grupper kommer til byen. For noen dager siden møtte Marthes ektemann en gråtende kvinne i gaten. ISIL hadde inntatt byen den muslimske enken bodde i. En av krigerne hadde bedt henne om å gifte seg med ham. Enken måtte flykte og forlate sin fem år gamle sønn.

Den norske kvinnen sier ektemannen hennes har vært med på å skaffe mat og 400 madrasser til flyktninger som har kommet til Arbil.

– Mange av flyktningene bor utendørs, blant annet i parker, sier hun.

Frykter. Blant befolkningen er oppfatningen om situasjonen i byen delt. Mange vestlige utlendinger bosatt i Arbil vurderer kontinuerlig å forlate byen. En del av lokalbefolkningen har dratt til landsbyer i nærheten. Noen tror at ISIL ikke vil innta byen. Andre frykter islamistene vil gjøre sitt inntog også her.

Marthe sier at kurdere i Arbil som er sunnimuslimer, er sterkt imot ISIL.

– De kaller dem terrorister og anerkjenner dem ikke som muslimer.

ISILs framferd vekker harme også i den vestlige verden. Fredag ettermiddag startet USA med luftangrep mot islamistgruppen.

– Amerikanske fly utfører luftangrep mot ISILs artilleri. Artilleriet ble brukt mot kurdiske styrker som forsvarer Arbil, nær amerikansk personell, skrev talsperson for Pentagon, John Kirby, på Twitter.

Det skjedde etter at Obama hadde åpnet for luftangrep for å hindre folkemord. Rundt 50.000 mennesker, blant dem medlemmer av den religiøse minoriteten yezidiene, har de siste dagene oppholdt seg i fjellene utenfor Sinjar, for å komme unna islamistene.

ISIL, ble etablert etter den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003. Den ekstreme jihadist-gruppen, som ble kritisert av Al Qaida for unødvendig voldsbruk, består av omkring 10-15.000 krigere, anslår Knut S. Vikør, Midtøsten-ekspert som jobber ved Universitetet i Bergen (UiB).

ISIL har deltatt i borgerkrigen i Syria, men er nå på offensiven i Irak. Beretningene om brutale henrettelser av kristne og Shia-muslimer har rystet Vesten.

– De ønsker en religiøs rensing, sier Vikør.

Det innebærer at alle som ikke deler en streng sunni-muslimsk tro anses som motstandere.

ISIL startet offensiven med å angripe Shia-muslimer, forteller han.

Etter en periode begynte de å renske ut kristne. De fikk valget om å underkaste seg regimet og betale en «kristenskatt», konvertere, eller forlate området.

– Men denne skatten var aldri et reelt alternativ. De tok eiendelene til de kristne og tvang dem til å reise, sier Vikør.

Ekstrem Sharia. – Det ser ut til at ISIL straks prøver å innføre sitt samfunnsystem i områdene de har tatt, sier Vikør.

Det innebærer at de vil bygge et samfunn som ligger tettest mulig på profeten Muhammed sitt samfunn, når det kommer til grunnleggende sosiale relasjoner.

– Men de har ikke noe imot å bruke raketter og tanks, noe profeten ikke hadde.

Professoren beskriver samfunnet de ønsker som et «middelaldersamfunn med moderne teknologi». ISIL vil at kvinnene skal være mest mulig underordnet mannen og gå med niqab. Moral skal praktiseres med har hånd.

– De ønsker en ren form for Sharia-praksis, som rensker ut tilpasningene til samfunnet og vår tid som er blitt gjort i andre land med dette lovsystemet, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter