Nyheter

Innvandreres barn bryter tradisjoner

Ehsna Ali er lege og sender sønnen i barnehage. Etterkommere av pakistanske innvandrere bryter gamle kjønnsrollemønstre, viser doktorgradsarbeid.

– Jeg finner en gjennomgående støtte til at kvinner har rett til å være i arbeid, og en entydig holdning om at barnehage er bra. At disse tingene i så stor grad blir tatt for gitt, ble jeg overrasket over, sier Marjan Nadim, forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

Hun har nylig skrevet doktorgrad om etterkommerne av pakistanske innvandrere og deres holdninger til kvinners arbeid og barneomsorg. I arbeidet har hun intervjuet kvinner oppvokst i Norge med pakistanske foreldre, og som nå selv er gift og har barn under skolealder.

Den pakistanske innvandrergruppen har vært kjennetegnet av kjønnstradisjonelle praksiser og holdninger, med en utearbeidende far og en hjemmeværende mor, forteller Nadim.

– Innvandrerkvinner fra Pakistan har hatt veldig lav arbeidsdeltakelse, også sammenlignet med andre innvandrergrupper. De har skilt seg ut, sier Nadim.

Vesentlig endring. Pakistanerne var den første store innvandrergruppen som kom til Norge på 70-tallet. Barna deres, altså andregenerasjons innvandrere, har nå nådd 30 års-alderen og har for alvor kommet ut i arbeid, etablert seg og fått barn.

– Det har skjedd en vesentlig endring i hvordan de forstår kvinners arbeid og god barneomsorg, sammenlignet med deres foreldre, sier Nadim.

Hun forteller at flere av de unge kvinnene og mennene hun intervjuet synes det var bedre for barna å være i barnehagen enn å være hjemme, selv om de fleste aldri hadde gått i barnehage selv.

Norsk kontekst. Nadim mener endringen er et resultat av mulighetene den norske konteksten gir, noe som ofte glemmes i studier av denne generasjonen. Hun mener vi er for opptatt av hvor innvandrerne kommer fra, og hvilken kultur de har.

– Vi ser på kultur som en slags statisk pakke som overleveres fra foreldrene til barn, mens det disse barna integreres inn i glemmes. Jeg finner at kulturen er veldig åpen for endringer og forhandlinger, sier hun og legger til at det ikke trenger å oppleves som et brudd med det foreldrene gjør, men at det skjer en gradvis endring.

– Det er mye lettere for norske småbarnsmødre å være i arbeid enn for de fleste mødre i resten av verden – de samme betingelsene ligger der i stor grad også for kvinnene med innvandringsbakgrunn. De har tilgang til barnehager de har råd til, og som de opplever at er av ganske god kvalitet. Samtidig har de også tilgang på en kulturell forestilling om at barnehage er bra for barn, sier Nadim.

Sosial mobilitet. Foreldregenerasjonen er i mange tilfeller skeptiske til de valgene barna nå tar, men gir dem mye støtte i praksis, forteller Nadim, og mener dette kan være resultatet av det sterke ønsket om sosial mobilitet.

– De ser at døtrene deres har noen muligheter som de bør gripe. Muligheten til å få gode jobber og tjene godt, sier Nadim.

Hun mener den driven mot sosial mobilitet er ganske typisk for innvandrere generelt, og påpeker at pakistanere har stått langt unna de norske likestillingsidealene, mens andre innvandrergrupper har ligget nærmere opp mot det.

– Det er derfor ingen grunn til å tro at disse funnene ikke kan gjelde for andre grupper også, sier Nadim.

Sterke kvinner. Å hente en ektefelle fra opprinnelseslandet har blitt stemplet som bekymringsverdig for integreringen av innvandrere. Nadim mener slike ekteskap ikke har særlig store konsekvenser for kvinners arbeidsdeltakelse.

– Det er mye større sannsynlighet for at man ser på disse tingene ulikt, siden disse mennene har vokst opp i en helt annen kultur. Men når disse mennene kommer hit, er det ikke nødvendigvis deres syn som vinner gjennom. For disse kvinnene er i en så mye sterkere posisjon, sier hun.

Hun mener kjønnsmakten blir snudd på hodet på grunn av innvandringsstatusen, der man som nyinnvandret har lite nettverk, sliter med språket og arbeidsmarkedet, mens disse kvinnene har en fot innenfor og kjenner systemene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter