Nyheter

Ber hetsede journalister holde seg borte fra sosiale medier

– Vi kan ende opp med at kun de mest hardhudede journalistene orker å jobbe med temaet, sier Frank Rossavik.

Redaktøren i Bergens Tidende mener sosiale medier bidrar til å gjøre Midtøsten-konflikten enda mer polarisert.

I takt med at konflikten mellom Israel og Hamas har eskalert, øker temperaturen på Midtøsten-debatten her hjemme. Nok en gang diskuteres Israels og Hama skyld og ansvar, antall drepte på de to sidene, og ikke minst mediedekningen av den blodige konflikten.

Erfarne korrespondenter som Sidsel Wold og Fredrik Græsvik har mottatt krass kritikk for å være for Palestina-vennlige, og begge har sett seg nødt til å gå offentlig ut og be folk slutte å hetse dem. Samtidig har Med Israel for fred (MIFF) anmeldt PR-rådgiver Elisabeth Norheim for drapstrusler, etter at hun publiserte et svært kritisk innlegg om dem på Facebook. Og i gårsdagens Vårt Land rykket den jødiske journalisten og bloggeren Suzanne Aabel ut og fortalte om hvor krevende det er å høre at Israel blir sammenlignet med groteske diktaturer.

– Jeg klarer ikke la være å tenke at det ligger bittelitt antisemittisme i det veldige hatet som svulmer opp mot israelerne nå, sa Aabel.

Orker ikke kjeft. Politisk redaktør Frank Rossavik i Bergens Tidende peker på sosiale medier som årsaken til at vi har en såpass høy temperatur i det offentlige ordskiftet i dag.

– Tidligere ble den offentlige debatten redigert, på godt og vondt. Israel-venner fikk ikke så mye spalteplass. I dag er det derimot mye enklere for disse gruppene å komme til orde, gjennom Facebook, Twitter og så videre. Presset fra sosiale medier er vanskelig for journalistene som dekker Midtøsten, sier Rossavik, som også sitter i Kringkastingsrådet.

Rossavik mener journalister som opplever å få mye hets fra publikum, bør holde seg borte fra sosiale medier i de periodene det koker mest, og i stedet konsentrere seg om jobben.

– Leserkontakt er en god ting, men det viktigste for dem er å rapportere om det som skjer, sier han.

– Endrer debatten de siste ukene journalistikken?

– Det man kan frykte vil skje, er at kun de mest hardhudede velger å delta i journalistikken og debattene om konflikten i Midtøsten. At flertallet avstår fordi de ikke orker å få kjeft, sier Rossavik.

Mer aggressiv debatt. Avisredaktøren understreker samtidig at han mener norsk presse også har vist manglende forståelse for staten Israels posisjon.

– Det er nok riktig at norske medier ikke alltid har vært like gode til å få frem den israelske siden av saken. I hovedsak mener jeg både Sidsel Wold og Fredrik Græsvik gjør en god jobb. Som journalister kan de bli preget av den krevende situasjonen, og kanskje si en lite gjennomtenkt setning i en og annen direktesending, men det er ikke så rart. Jeg har ikke hørt noe fra de som diskrediterer dem på noe vis, og den stormen av kritikk de opplever står ikke i forhold til jobben de gjør, sier han.

– På hvilken måte vil du si at den offentlige debatten er endret?

– Sosiale medier har gjort den offentlige samtalen mer aggressiv og konfliktorientert. Delvis fordi alle slipper til hele tiden, og delvis fordi formen sjelden inviterer til bruk av nyanser. Man hisser seg opp, det ene tar det andre, og det ender i en kakofoni. Det har naturligvis også skapt et større demokrati når vi får høre fra folk som tidligere ikke kom til orde, så denne støyen er bare noe vi må leve med, sier han.

Ønsker ikke å snakke. TV 2-reporter Fredrik Græsvik har dekket Midtøsten i en årrekke. Han avbrøt ferien sin for å rapportere fra konfliktområdene også denne sommeren, men flere har kritisert jobben han har gjort. Græsvik fikk blant annet mye kritikk for en Twitter-melding der han kort skrev «146 barn», et tall som viser til antall drepte palestinske barn de siste dagene.

Græsvik skal ha mottatt mer enn 2.000 hatmeldinger de siste dagene, og onsdag la han ut en melding på Facebook der han skriver at nok er nok. «Nå vil jeg slippe. Jeg skal ikke plage noen av dere med antall drepte barn. La meg være i fred. Og la meg slippe mer hat.», skriver Græsvik.

Vårt Land har vært i kontakt med Fredrik Græsvik. Han sier han ikke ønsker å uttale seg i denne saken, og viser til at han har behov for å tenke på noe annet en stund.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter