Nyheter

Tutu møter dødshjelp-motstand

Å blande penger inn i debatten om aktiv dødshjelp er helt feil, mener både motstandere og forkjempere for saken i Norge.

– Jeg har brukt livet til å jobbe for verdighet for de levende. Nå vil jeg bruke hodet mitt på saken om verdighet for de døende, skrev erkebiskop Desmond Tutu i den britiske avisen The Observer.

LES SAKEN: Desmond Tutu forsvarer aktiv dødshjelp

Nobelprisvinneren kaster en brannfakkel inn i debatten om aktiv dødshjelp ved å ta til orde for å legalisere.

Men i Norge får flere av argumentene hans stryk. Selv fra forkjemperne for aktiv dødshjelp.

– Det er fantastisk at en mann med den bakgrunnen og den posisjonen støtter saken vår. Men jeg liker ikke at han bruker økonomi som argument, sier Ole Peder Kjeldstadli, som leder Foreningen retten for en verdig død.

– Hvorfor er det problematisk?

– Da reduseres mennesker til en vare. I det samfunnet der han bor, kan det kanskje gi en mening å si at ressursene trengs til å fostre opp et barn, men jeg ville aldri brukt argumentet i Norge, for eksempel ved å si at vi kan frigjøre sykehusplasser, sier han.

LES OGSÅ: Biskop Nordhaug overrasket over Tutu

Pengebruk. Tutu skriver i forbindelse med at det britiske parlamentet denne uken skal debattere et forslag om legeassistert død.

Mannen som ble verdenskjent under kampen mot apartheid i Sør-Afrika mener også denne saken berører fordeling av økonomiske ressurser. Pengene må brukes på unge og levende fremfor døde og dødssyke, mener Tutu. Han kritiserer både dyre begravelser og livsforlengende behandling.

– Penger burde brukes på de som er i begynnelsen av livet eller i dets fulle blomstring, skriver Tutu, som mener jorden «ikke klarer å holde oppe både oss og millioner av mennesker som kom før oss».

– Vi må gi plass til de som skal bli født. Og siden å dø er del av livet, burde det ikke være et tabu å snakke om det. Folk burde dø en anstendig død.

– Jeg har respekt for livets hellighet – men ikke for enhver kostnad, skriver Tutu.

Menneskeverdet. – Det er mulig han har kjøpt en utbredt misoppfatning om at verden er i ferd med å overbefolkes, kommenterer Håvard Nyhus etter å ha lest Tutus tekst. Nyhus er norsk samfunnsdebattant og redaktør for den norske gratisavisa Natt&Dag.

– Jeg er veldig fan av Tutu og hans smittende humør og boblende vesen, men jeg var ikke spesielt imponert over dette. Han blander sammen hummer og kanari, og hvis jeg var redaktøren hans, ville jeg brukt den røde pennen flittig. Men det mest problematiske er at han sier at det er bedre å bruke ressurser på unge enn eldre. Han foretar en slags kvalitativ vekting av livsløpet som virker svært betenkelig. Der er jeg ikke enig med ham. Og jeg lurer på hvordan han begrunner det teologisk, eksistensielt og moralsk, men det får jeg ikke svar på i artikkelen, sier Nyhus.

– Hvorfor skulle det være så betenkelig å gjøre en slik vekting?

– Hele poenget med menneskeverdet er at det er absolutt og ikke knyttet til alder, eller evne til å prestere noe, eller til å være klar i hodet, for den saks skyld. Her er det Tutu som har et forklaringsbehov, for det er hans som redefinerer menneskeverdet.

Hva er verdighet? Ole Peder Kjeldstadli mener derimot Tutu har fattet poenget når han etterlyser at verdighetsbegrepet får et konkret innhold. Tutu mener dette også må bety muligheten til å dø en verdig død.

Tutu mener det er et problem at de ordene som ofte brukes for å snakke om aktiv dødshjelp, eutanasi og assistert selvmord, er negativt ladet. De dekker ikke det som er ønsket til den som ber om hjelp til å dø: nemlig verdighet og selvbestemmelse.

Selv om Kjeldstadli ikke liker de økonomiske argumentene, berømmer han Tutu for å fatte hovedpoenget til dem som arbeider for legalisering. Nå håper han Tutu kan påvirke den norske debatten.

– Å være for aktiv dødshjelp tillegges gjerne bare en gruppe mennesker som er helt uten en religiøs tro. Tutu er derimot en mann med tro, og han er en sterk mann. Så jeg tror dette kan ha mye å si også her i Norge.

Diskutér saken på Verdidebatt.

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter