Nyheter

Biskop Nordhaug overrasket over Tutu

Aktiv dødshjelp-motstander Halvor Nordhaug reagerer på Desmond Tutus argumenter.

Et viktig poeng for Tutu er at menneskeverdet også berører måten man dør på. I artikkelen bruker Tutu et kjent dødsfall i Sør-Afrika som eksempel: Etter å ha kjempet mot nevrofibromatose i 28 år, begikk Craig Schonegevel selvmord ved hjelp av sovepiller og ved å knytte to plastikkposer rundt hodet. Foreldrene fant ham død neste morgen.

– Craig ville avslutte livet lovlig, lyttende til favorittmusikken og omfavnet av hans elskede foreldre. Vårt lovsystem nektet ham og hans familie denne verdigheten, skriver Tutu.

LES SAKEN: Desmond Tutu forsvarer aktiv dødshjelp

– Skummel. – Jeg synes det er en veldig skummel tanke å innføre at lidelse skulle være uforenelig med menneskers verdighet, sier derimot Halvor Nordhaug.

– Kan ikke kirken i sin iver etter å forsvare menneskeverdet i denne saken komme til å hylle angst og lidelse?

– Jeg er glad for alle fremskritt innen smertelindrende medisin. Og i hvert fall innen et moderne helsevesen er det mulig å bidra til å dempe lidelsen i livets sluttfase. Men jeg tror det å legalisere aktiv dødshjelp snarere vil føre til en ny form for angst hos dødende pasienter. Der de begynner å spørre seg selv om de er en byrde for samfunnet og de pårørende, og må ta konsekvensen av dette.

LES OGSÅ: Tutu møter dødshjelp-motstand

Overrasket. Nordhaug er overrasket over den sørafrikanske teologen.

– I kristen sammenheng sier vi gjerne at menneskelivet er hellig. Det sier vi ikke om et dyrs liv. Livet vårt er gitt av Gud, det tilhører Gud og skal tas tilbake av Gud.

– Tutu nevner jordas bærekraft. Peker han ikke på at kristen tenkning ofte har skilt for skarpt mellom mennesket og resten av skaperverket?

– Jeg leser ham ikke dit at han tenker på økosystemet, men snarere at ressursene må brukes på de nye generasjoner mennesker som skal bli født. Han tenker innenfor en ramme hvor menneskelivet skal være noe særskilt. Det er prisverdig å tenke på ressursfordeling og nye generasjoner, og vi bør ta inn over oss dette i diskusjonen om forbruk. Men å koble dette til de marginale kostnadene man ville spart ved å legalisere aktiv dødshjelp er en fullstendig avsporing, mener Nordhaug.

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter