Nyheter

Har gjort pilegrimer til en livsvandring

Eivind Luthen ivrer for å skape spansk pilegrimskultur i Norge. Det går omtrent like sakte som å gå pilegrimstur.

Like ved USAs ambassade i Oslo holder Pilegrimskontoret til, som drives av Eivind Luthen. Hyllene er fulle av bøker om pilegrimer og vandrermål, og den siste nyanskaffelsen er et Europa-kart som viser pilegrimsveiene. Han forteller at nå går det pilegrimstråkk sammenhengende i 4.000 kilometer fra Oslo til Santiago de Compostela. Luthen var i den spanske byen i 1978 og så noen mennesker som kom gående, og ble nysgjerrig.

LES OGSÅ: Noe skjer på pilegrimsveien

– Etter hvert skjønner jeg at disse menneskene har vært ute på store eventyr. Det finnes ingen by som Santiago de Compostela, ingen annen by folk kommer gående til i så store antall som påvirker stedet på en slik måte, sier Luthen.

Oslo-Trondheim. Han har ivret for å få merket pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim, og nå er det særlig det å få merket pilegrimsvei fra Oslo til Larvik som står høyt på dagsorden. I tillegg holder han åpent kontoret for at mennesker kan komme innom og snakke om pilegrimsvandringer. Til Vårt Lands serie denne sommeren har Luthen blinket ut hvilke pilegrimsmål han mener spesielt er verd et besøk. Begrunnelsene hans for hvert mål kommer på trykk sammen med reportasjen fra stedet.

LES OGSÅ: Pilegrimstur ble fineste sommerferie for ikke-troende Åmås

– Min første virkelige reise selv i pilegrimenes verden var da jeg seilte fra Oslo til Trondheim og kom til Selja klokka tre om morgenen. Det var så magisk. Dette landet vårt er så vakkert. Jeg håper vi får fine ruter langs kysten også, selv om de fleste menneskene bor på Østlandet.

Men Luthen synes det mangler mye på at Norge har det som han har sett i Spania og Frankrike.

– Du skal være sterk for å gå i Norge. Vandringen i Norge kan være ensom, fordi det ikke er så mange som går her.

Han har ringt noen herberger langs leden fra Oslo til Nidaros som anslår at rundt 30 mennesker på pilegrimsvandring har vært der så langt i år.

– Det er økende, men fremdeles små tall, sier Luthen.

Gå ditt liv. Luthen er religionshistoriker og leder for Pilegrimsfellesskapet St. Jakob, er en frittstående forening for pilegrimsvandring.

– Jeg har ingen katolsk bakgrunn, men synes dette er utrolig spennende kulturhistorie. Jeg følger med på hvordan dette vokser stort i Europa.

– Hva skal til for at noe er et pilegrimsmål?

– Det ene er historien, at det er dokumentert at mennesker har gått dit som pilegrimer og at det er et hellig sted. Jeg tror ikke så sterkt på disse relikviene, men er glad i stedets ånd. Vi skal ikke kimse av den historien som ikke er materiell heller, slik som vissheten om at vi går på veier hvor mennesker har gått i tusen år.

– Handler det om tro?

– Det handler om mye, om tro og åndelighet, for noen å få bekreftet en tro, for andre å få den utfordret. Det er en søken i dette, men å gå vandring er ikke en intellektuell øvelse. Vi nordmenn gjør alt med hodet. Å gå pilegrim er en helhetsopplevelse. Gå ditt liv, sier jeg, sier Luthen.

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Mer fra: Nyheter