Nyheter

Hareide: Føler meg frykte­lig alene i sentrum

KrF-leder Hareide knytter nå på seg boksehanskene og slår tilbake mot Senterpartiets angrep.

• Kaller Sps skjenkepolitikk for et svik.

• Påstår Sp ble offer for Aps propagandamaskin i reservasjonsstriden.

• Er svært skuffet over Sps ja til tiggeforbud.

De verbale nesestyvene kommer etter at flere Sp-profiler i gårsdagens Vårt Land refset sentrumskollega KrF.

– Vi synes det er forunderlig ar KrF er så lojale støttespillere til regjeringen som de faktisk er, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Det er greit å forholde seg til høyrefolk som vil ha mer sprit, legge ned jordbruket, kommersialisere og sentralisere. Da er det vanskeligere å forholde seg til KrF som sier det motsatte, men likevel støtter Høyres ferd, sa Per Olaf Lundteigen, og ­karakteriserte KrF som «lealause».

LES OGSÅ: Sp mener KrF har sviktet sine kjerneverdier

– Ikke samsvar. KrF-leder Knut Arild Hareide liker ikke slagene fra de grønnkledde.

– Sommeren 2013 gikk ­Vedum ut i Vårt Land og påstod at alkoholpolitikken ville bli helt forandret og at det ville bli kutt i bistanden, om de rødgrønne tapte valget. Fasiten er at ingen av delene skjedde, sier Hareide og fortsetter:

– Samtidig sa Vedum til Vårt Land i forrige uke at det KrF har fått til på disse områdene ikke er «noen stor seier». Han må bestemme seg. Det er ikke samsvar i det han sier.

Er skuffet. Hareide drar frem flere saker hvor han er skuffet over Senterpartiet. En av dem er tiggeforbudet som regjeringen fikk gjennomslag for ved hjelp av Sps avgjørende stemmer.

– Tiggeforbudet er den ­saken som har skuffet meg mest. Når Huffington Post skriver at ­Norge, som verdens rikeste land, opptrer iskaldt, så er det Sp som gir regjeringen ryggdekning.

En annen sak er striden om reservasjonsmulighet for fastleger. Her mener han Sp ­«sviktet» KrF.

– Først ga de uttrykk for at de forstod problemstillingen. Men deretter snudde landsstyret og partiet valgte å gi etter for Aps retorikk og propagandamaskin, i stedet for å se realitetene i ­saken, sier Hareide.

– Alkoholpolitisk svik. Og KrF-lederen har mer på lager. Han har ikke glemt at Sp endret standpunkt om skjenketider i forrige periode.

– Vedum lovet at skjenketidene skulle strammes inn fra klokken 03.00 til klokken 02.00, men ingenting skjedde. Sp ­hadde sjansen, sammen med KrF, til å innføre tidligere skjenkestopp, sier Hareide og konkluderer:

– Det var et alkoholpolitisk svik fra Senterpartiets side.

Han mener også det er «paradoksalt» at en blåblå regjering måtte begrense tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moes oljepolitikk.

– Borten Moe bare durte på, på vei mot Nordpolen, sier ­Hareide.

Alene i sentrum. Nå kjenner KrF-lederen seg alene tilbake i sentrum av norsk politikk. Særlig etter at Vedum, under gårsdagens oppsummerende pressekonferanse, ikke klarte å svare på hvem han står nærmest: KrF eller SV.

– Når jeg opplever Sp slik som i går, føler jeg meg frykte­lig alene igjen i sentrum. Sp greier ikke si om de står nærmere sentrum i norsk politikk, eller nærmest dem ytterst til venstre, sier Hareide.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter