Nyheter

Sp mener KrF har sviktet sine kjerneverdier

I stortings­innspurten var Sp-topper rasende på KrF. Også partilederen reagerer.

– Nå er det behov for å si i fra, sier Per Olaf Lundteigen, en av Senterparti-profilene som er oppgitt over KrFs valg av partnere og løsninger.

I går oppsummerte Sp-ledelsen et politisk halvår. Etterpå sa partileder Trygve Slagsvold Vedum dette til Vårt Land:

– Vi synes det er forunderlig at KrF er så lojale støttespillere til regjeringen som de faktisk er.

I debatten om revidert nasjonalbudsjett fredag, gikk Vedum ut mot KrF. Anklagene gjaldt mottak av syriske flyktninger, distriktspolitikken, landbrukspolitikken, kommunestruktur og arbeidsgiveravgift i nord.

Lealause. Men da hadde Sp-profiler i flere dager vært rasende­ på KrF også om andre saker – som alkoholpolitikk og sykehusløsninger.

– Det er greit å forholde meg til høyrefolk som vil ha mer sprit, legge ned jordbruket, kommersialisere og sentralisere.­ Da er det vanskeligere å forholde seg til KrF som sier det motsatte, men likevel støtter Høyres ferd, sier Lundteigen.

Han trekker fram at KrF før valget lovet å være garantisten for familiebruket, men inngikk en avtale med H og Frp. Den var stikk i strid med garantiene.

– Dette svekker tilliten og troverdigheten til partiet, sier han.

Lundteigen vil heller ha politikere som er «hel ved» og som står for noe.

– Mener du KrF ikke gjør det?

– De er lealause, sier Sp-­politikeren.

Pol-strid. Han nevner også striden om språket i Grunn­loven: KrF sa nei til modernisering, men snudde i bytte mot andre endringer.

Lundteigen tror dessuten det var press fra Paal André Grinderud som til slutt fikk KrF til å si nei til åpent pol på julaften.

Og da Stortinget i forrige uke behandlet nedleggelse av sykehuset på Rjukan, reagerte Sp-folk sterkt.

– Jeg ble oppriktig skuffet over KrF i sykehussaken. Plutselig hadde de gjort avtaler med regjeringen bak vår rygg, sier Lundteigens partifelle, Kjersti Toppe.

«Svart-hvitt». Hun understreker at forholdet til KrF totalt sett ikke er «svart-hvitt», men mener det har utkrystallisert seg en del områder hvor KrF og Sp overraskende skiller lag.

– Jeg hadde aldri drømt om at jeg skulle havne i en debatt med KrF om åpent pol på julaften, sier Toppe.

– Men handler ikke dette om å inngå kompromiss, slik dere også måtte i regjering?

– Jo, men vi var i regjering og tok ansvaret for det. Problemet nå er at KrF – og Venstre – vil ha i både pose og sekk. De innsetter en regjering, for så å kritisere den i posisjon. Det ville vært bedre om de var i regjering og tok ansvar, sier Toppe.

Vedum-uro. Sp-leder Vedum vil ikke gå like langt i å være sint på KrF. Men han har klare anklagepunkter og mener KrF har et klart valg:

– De kunne fått til mye mer om de samarbeidet med Sp og Ap. Da kunne de dratt politikken i riktig retning, i stedet for å bremse noe som går feil vei, sier Vedum.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter