Nyheter

Ap vil samle opposisjonen for å unngå børs-barnevern

Målet er å pålegge Solveig Horne løsninger mot truende EU-direktiv.

I går leverte partiet inn et stortingsforslag om å gi ideelle ­aktører så lange anbudsavtaler som maksimalt mulig på barnevernsfeltet. Målet er å få skjermet dem mot EU-ordning om fri konkurranse også mange år etter at et nytt direktiv trer i kraft.

Både organisasjonen Virke og interesseorganisasjonen for frivillige – Frivillighet Norge – hilser Aps fremstøt velkommen.

– Nå er det om å gjøre å få flest mulig avtaler som ­varer lengst mulig, sier Ap-talsmann Arild Grande og kollegene Sonja­ Mandt og eks-statsråd på feltet, Rigmor Aasrud.

LES OGSÅ: De rødgrønne og KrF kjemper sammen mot «børs-barnevern»

Dramatisk. Aps initiativ kommer etter en vinter og en vår med dramatikk for Blå Kors og en rekke andre frivillige organisasjoner som driver på rus- ­eller barnevernsfeltet. Året ­åpnet med at barneminister ­Solveig Horne ville likestille private­ og ideelle aktører i hjemlige ­anbudsrunder – til protester fra KrF.

Så kom det mer: I februar ble det klart at EUs kommende ­anskaffelsesdirektiv fra 1. januar 2016 vil sette bom for muligheten til å skjerme ideelle mot private, børsnoterte selskaper på omsorgsfeltet.

Fagstatsråd Horne lovet i slutten av mai en egen, skjermet ­anbudsrunde for ideelt barne­vern likevel. Men avtaletiden skulle bare være 14 måneder – og opposisjonen ristet på hodet.

– Helse Vest har utlyst ­anbud på seks pluss to år på rus­feltet. Horne bør sikre samme lengde på barnevernsfeltet, er budskapet fra Ap i det nye ­stortingsforslaget.

LES OGSÅ: – Børs-barnevern – en krigserklæring

Får backing. Eks-minister Rigmor Aasrud forklarer:

– Direktivet har ikke tilbakevirkende kraft – og det gjelder ikke før om 14 måneder. Derfor kan man bruke de gamle reglene­ ennå. Og sikre barnevernet, ­sier hun.

Aasrud var ansvarlig fagstatsråd for frivilligheten i den rødgrønne regjeringstiden. Interesseparter utenfor Stortinget gir Ap backing i fremstøtet de nå gjør.

Bransjedirektør Torbjørg Aalborg i hovedorganisasjonen ­Virke, som samler et stort knippe ideelle tilbydere, er tydelig:

– Vi er egentlig litt overrasket. For regjeringen har kommet med positive signaler om å fortsette samarbeidet med ­sektoren, sier hun.

– Helsedepartementet praktiserer lange anbudslengder. Derfor er det underlig at man kjører barnevernssektoren inn i en 14-måneders anbudsperiode, ­sier Aalborg.

LES OGSÅ: Sp har en plan for å skrote børs-barnevern

Småaktørene. Hun er urolig for hva som skjer når en ideell småaktør – uten særlig kapital – senere skal ut og konkurrere med internasjonale storkonsern.

Det ser heller ikke Frivillighet Norge særlig lyst på. Der selskap som Aleris eller Norlandia har egne avdelinger med anbud som spesialfelt, kan byråkratiet og formaliteter fort kvele de små:

– Byråkratiet er jo enormt. Alle anbudsforberedelser tapper energi fra frivillige, sier generals­ekretær Birgitte Brekke.

Ap-talsmann Arild Grande påpeker at de ideelle i barnevernet må sikres før det nye direktivet kommer på plass.

– Hvis regjeringen lar det bli med at organisasjoner får så korte anbud som Horne ønsker, kan ideelle gi seg og døren for dem vil være lukket for alltid. Det vil være vanskelig for dem å etablere seg innen barnevernet på nytt, sier Grande.

Venstre-støtte. «Stortinget ber regjeringen utnytte handlingsrommet frem til nytt EU-direktiv om offentlige anskaffelser innlemmes i norsk rett», heter det i Aps forslag.

Grandes mål er å få nøkkelpartiet Venstre med seg denne gang. Da vil det være flertall – mot regjeringen – sammen med KrF, SV og Sp. Slik kan Frp-statsråd Horne instrueres til å handle annerledes.

– Vi vil ha dialog med Venstre. Jeg har godt håp om å få dem med. For det er sterke krefter i partiet som er for det vi nå foreslår, sier Grande.

– Ap har selv møtt kritikk for ikke å ha orientert Stortinget fyldig nok om det aktuelle direktivet?

– Det var vanskelig å orientere mer om et direktiv vi ikke kjente hele innholdet i. Det som haster nå, er å utnytte rommet i det og sikre at de ideelle spilles ut fra hele omsorgsfeltet.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter