Nyheter

Widvey tillater hjemme-poker

Regjeringen gjør det lovlig å invitere ti venner til pokerlag med 5.000 kroner i toppgevinst.

Regjeringen har alt lovet et ja til norsk NM i poker. Men nå fjerner de forbudet mot pokerlag i norske hjem i samme slengen.

Rett før pinsehelgen sendte kulturminister Thorhild Widvey et fyldig opplegg for endringer i norsk pokerpolitikk. I dette ønsker hun likegodt å fjerne forbudet mot å spille pengepoker privat.

– Et skritt i fullstendig feil retning, sier generalsekretær Jan Elverum i Blå Kors, en organisasjon som blant annet hjelper spilleavhengige til å få nytt grep på tilværelsen igjen.

I februar brakte Vårt Land nyheten om at kulturministeren ville rydde vei for et norges­mesterskap i poker på norsk jord, allerede neste år. I dag er lovverket slik at norske pokerspillere drar utenlands til større turneringer – fordi slikt er forbudt her hjemme.

Utenom Stortinget. Nå har Widvey reformen klar – gjennom en forskriftsendring. Liberaliseringen av pokerparagrafene skal dermed ikke innom Stortinget før kortene deles ut.

Ifølge kommunikasjonsenheten i Kulturdepartementet hadde ingen i politisk ledelse i går ledig tid for til å kommentere forslagene overfor Vårt Land.

Men fersk statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag svarer dette i en epost:

– Regjeringserklæringen åpner ikke for et frislipp av poker. En åpning i regelverket for private pokerlag vil innebære at en spillform som mange nordmenn allerede deltar i per i dag, kan avholdes innenfor ordnede rammer i henhold til norsk lov. Samtidig trekker vi opp en grense mot ulovlige pokerarrangement.

Rettsoppfatning. I høringsutkastet redegjør Widveys departement om både regler for gevinster, arrangører og innsats i spillet. Samt sosiale vurderinger.

Regjeringserklæringen lover bare å «tillate mesterskapsturneringer i poker med klare beløpsgrenser gjennom et unntak i lov». Men i høringsbrevet foreslår altså Widvey å «gjøre det mulig for vennelag å spille mindre former for poker i sosiale lag».

– Det vil være i tråd med den alminnelige rettsoppfatningen, heter det.

Kulturministeren presiserer at det skal være ulovlig med pokerspill på arbeidsplasser, restauranter, puber og på skip. Men for Hvermannsen blir det etter hvert fritt fram. Forutsetning: Det skal ikke ha «et organisert eller profesjonelt preg».

Blå Kors advarer. Opplegget fra regjeringen er maks ti deltakere, maks premie på 5.000 kroner­ og maks innsats på 500 kroner per deltaker. Widveys pokervri har aldersgrense på 18 år – og vil ifølge departementet «ikke være attraktivt» for hvitvasking av penger.

Generalsekretæren i Blå Kors blåser av akkurat dette:

– Slik det fremstår, er det en gavepakke til kriminelle. Om du skal kontrollere om alt virkelig går rett for seg, må du jo inn i private hjem. Derfor vil reglene før start være nærmest umulige å håndheve, sier Jan Elverum.

Blå Kors vil nå arbeide for å stoppe åpningen for hjemmepoker.

– Vi vet at mange vil stå sammen med oss, sier han.

Elverum viser til egne undersøkelser organisasjonen har fått gjennomført i 2008, der signalet for dem var klart nok:

Mister verktøy. – Folk flest synes det er spill nok – og ønsker ingen liberalisering. Når man nå åpner for mer enn Poker-NM og tillater pengespill i private hjem, er vi bekymret for langtidseffekten dette kan ha i kampen mot spillgalskap. Samfunnet vårt har nok avhengighet og nok problemer, sier Elverum og fortsetter:

– Dette er feil retning. I stedet for en begrensning, mister vi nå verktøy mot krefter i spillmarkedet, påpeker han.

'Middels risiko'. I hørings­utkastet har Kulturdepartementet foretatt en såkalt «sosialpolitisk vurdering». Det vises til at Lotteritilsynet anser at et poker-NM har «lav risiko» for å utvikle spillproblemer.

Private pokerlag kan riktignok klassifiseres til «middels ­risiko». Men om man lager regler på Kulturdepartementets vis, fremstår opplegget med «lav risiko».

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter