Nyheter

Kirken og humanetikerne skal møtes fast

Kristin Mile i Human-Etisk Forbund setter pris på at de kan snakke sammen, ikke bare være uenige i media.

Mandag møtes den nyopprettede kontaktgruppen mellom Human-Etisk Forbund og Mellomkirkelig råd i Den norske kirke for første gang.

Den norske kirkes avdeling for interreligiøs og tverrkirkelig samarbeid har fra før av faste­ møter med både katolikkene, ­Islamsk råd og Det ­mosaiske trossamfunn.

Ved samme bord. – Det har vært mer kontakt mellom oss og Den norske kirke enn folk kanskje er klar over. Vi har sittet ved samme bord både i Samarbeidsrådet for tro- og livssynssamfunn og i jevnlige møter med ledelsen i Kirkerådet og Mellomkirkelig råd. Nå ønsker vi å møtes i et bredere sammensatt utvalg, sier generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund.

– Hva blir temaet?

– I dag skal vi snakke om forventninger, og jeg kommer til å si hvor mye jeg setter pris på at vi kan snakke sammen, ikke bare være uenige i media, sier Mile som også er opptatt av hvordan de forholder seg til hverandre i debatter.

– Også vår organisasjon er blitt så stor nå at den rommer mange ulike meninger. Et utspill fra en enkeltperson har ikke nødvendigvis støtte i forbundet. Det samme gjelder Den norske kirke, sier hun.

– Dette forumet gir oss en ny mulighet til å lytte til hverandre og avklare misforståelser på begge sider.

– Ikke debatt. – Kan det også bli praktisk? Kirken har lang erfaring med ritualer, som også HEF får stadig flere av?

– Det er litt tidlig å gå i detaljer­, temaene vil vi avklare etter hvert, svarer Mile.

Fra HEF vil blant annet ­leder og nestleder i hovedstyret og en representant for Humanistisk Ungdom være representert. Dessuten møter Mile selv sammen med kommunikasjonssjef Agnieszka J. Bryn og presse­sjef Jens Brun-Pedersen.

– Uten å nevne navn, har noen fått beskjed om å holde kjeft?

– Ha ha, nei. Dette er et dialogforum, ikke et debattforum der man skal komme med alt man ikke liker med hverandre.

Det er foreløpig ikke bestemt hvor ofte de to organisasjonene vil møtes. Ingen fra Mellomkirkelig råd var for øvrig tilgjengelig da Vårt Land tok kontakt fredag.

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund har arbeidet som journalist, kommentator og redaktør i Vårt Land siden 2010. Nå leder han TV-selskapet TVL.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter