Nyheter

Advarer kvinner mot å være «drama queen»

– De som klatrer til topps håndterer de små ydmykelsene i arbeidshverdagen, mener sosiolog.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Likestilling til tross – norske kvinner opplever fortsatt små ydmykelser i arbeidshverdagen, mener kjønnsforsker. Som at den mannlige kollegaen tar æren for hennes idé.

LES SAKEN HER: Forsker: Kvinner ydmykes på arbeidsplassen

– Det er mulig disse usynlige, ubevisste mekanismene er der. Men de som klatrer til topps håndterer dette, sier sosiolog Anne Grethe Solberg.

Hun er arbeidslivsforsker, kjønnskonsulent og en erfaren «headhunter» for næringslivet.

I doktorgraden sin fra 2012 konkluderte Solberg med at det berømte «glasstaket», som hindrer kvinner i å komme opp og fram, ikke var til stede i bedriftene hun studerte. Tallene støttet ikke at kvinnene ble hindret i å ta steget fra mellomleder til toppleder.

Samme koder. – Det finnes lite forskning på mellomledernivået som tilsier at mekanismene Randi Gressgård beskriver hindrer kvinner i å nå til topps. Jeg fant tvert om at kvinner og menn oppfattet seg selv likt som ledere. Samme mekanismer og koder gjelder for begge kjønn, tror Solberg, som etterlyser ny forskning på begge kjønns hersketeknikker og mikroaggresjon.

Offerrolle. Hun mener man må tåle å bli å bli tatt for å være sekretær iblant.

– Disse små ubehagelighetene er ikke alvorlige i seg selv. Ikke vær en drama queen. Da tar du en offerrolle. Det kan stjele energien og hindre deg i å finne de gode løsningene. I stedet bør du parkere vedkommende, delegere ansvaret, gå videre i møteplanen og komme med egne bidrag.

– Blir du ikke da oppfattet som sur og vrien? Skal man tåle slikt?

– Du må knekke koder for å oppnå det du er ute etter. Det handler om faglig fokus, effektivitet, relasjonsarbeid og manøvrering for å få gjennomslag. Det er middelet kvinner og menn har, sier Solberg.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter