Nyheter

Innvandringskritisk bok er blitt bestselger i Sverige

Men mediene omtaler den ikke. Nå legges boken gratis ut på nett.

Svenske journalister og redaktører har blitt beskyldt for å tie ­i hjel innvandringskritikk. Denne kritikken kommer også i forbindelse med boken Invandring och mörkläggning. Til tross for nærmest ikke-eksisterende medie­dekning har boken, som kom ut i fjor, blitt en bestselger.

LES MER: Får ikke forsvare Norge i svensk debatt

Etter 10.000 solgte eksemplarer legges den i dag gratis ut på nett.
– Svensk presse burde benytte anledningen en slik bokutgivelse gir, til godt og grundig journalistisk arbeid, sier Hilde Sandvik, kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende.
Sensurerer kritikk. Debatt­redaktør Sandvik skrev nylig kritikken «Something is rotten in the state of Sweden», der hun kritiserte svenskenes «sensur» av innvandringskritikk. Hun tror nettpubliseringen kan gi en ny sjanse til å diskutere boken.

LES MER: Les hva Cristin Clemet skriver om svensk debattkultur og sensur

– Svenske medier bør slutte å late som om denne boken ikke fins, sier Sandvik, som synes det er rart at ikke de større mediene har brukt anledningen til å diskutere saklig de problemstillingene som tas opp i boken, gjerne ved å imøtegå fakta eller gjennom problematisering.
Sandvik skriver for tiden bok om debattkulturen i de tre skandinaviske landene.

Kritisk = rasist. Det er ikke bare Sveriges høyreekstremister­ som ønsker å ta diskusjonen. Ifølge bokens forfattere ønsker­ en stadig større bredde av ­befolkningen å diskutere innvandringspolitikk.
– Vi ser at boken har nådd ut til alle slags mennesker. Mange svensker er sinte, og kjenner seg lurt av pressen. De vil vite hvordan det egentlig står til i landet vårt, sier Karl-Olov Arnstberg, en av bokens to forfattere.
Arnstberg er etnolog og tidligere professor, og har deltatt i flere debatter rundt politisk korrekthet i Sverige. Han mener svensk media snakker mye om innvandringspolitikk i Sverige, men kun om det som gjøres «rett».
– Det finnes en overenskomst i svensk medieverden om at man ikke skal ta opp kritikk mot innvandringspolitikk. Derfor tier media. Å være kritisk betraktes som å være rasistisk, sier Arntsberg.
– Rasisme. Den svenske journalisten og forfatteren Henrik Arnstad vakte stor oppmerksomhet i Norge med en artikkel han hadde i svenske Dagens Nyheter. I artikkelen beskrev han Norge som en rasistisk ­nasjon med en delvis fascistisk nasjonal identitet.

Henrik Arnstad har ikke lest boken Invandring och mörkläggning.

– Jeg leser ikke sånne rasist­bøker. I Sverige gis det hele ­tiden ut sånt rasistisk materiale. Noen ganger kan det være inter­essant å lese det for å skjønne hvordan de tenker, men jeg har ikke tid til alt, sier journalisten.
– Bærer den svenske innvandringsdebatten preg av sensur?
– Nei, vi debatterer daglig innvandring, integrasjon og rasisme. Det er ingen tendens til sensur. Men vi må ha et minimums­krav til standarden. Rasistene har jo en agenda: De hevder at de er martyrer og blir utsatt for ignoranse.
Men det er forskjell på å være innvandringskritisk og rasist?
– Problemet er at rasistene forsøker å gi seg ut for at de bare er innvandringskritiske. Men rasisme er rasisme. Det er ytterst få som erkjenner at de er rasister i den åpne debatten. Men når man spør hvorfor Sverige bør ta imot færre innvandrere, avslører svaret hva som er deres egentlige agenda, sier Henrik Arnstad.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter