Nyheter

Palestinerne truer med å oppløse selvstyret

Palestinske forhandlere truer med å gi ansvaret for de palestinske selvstyreområdene tilbake til Israel dersom det ikke blir fortgang i fredsforhandlingene.

Det sier en høytstående palestinsk tjenestemann søndag.

Fredag skal de palestinske forhandlerne ha informert den amerikanske utsendingen Martin Indyk om at hvis ikke Israel løslater den siste gruppa med palestinske fanger og fryser all bygging i israelske bosetninger, så vil de gå til det skritt å avvikle hele den palestinske selvstyremyndigheten under president Mahmoud Abbas.

Gi nøkler til FN eller Israel. – For det første kan nøklene til selvstyret overleveres til FN, som dermed vil få ansvaret for det palestinske folket og staten Palestina, som er okkupert. Eller vi kan gi den israelske okkupasjonsmakten ansvaret for det hele, sier tjenestemannen, som ønsker å være anonym.

Dermed risikerer de fastlåste forhandlingene å føre Israel og De palestinske selvstyremyngdighetene et stort skritt bakover – til den tiden da det overhodet ikke ble forhandlet.

Det var med Oslo-avtalen i 1993 at palestinerne ble gitt selvstyre i en rekke byer på det Israel-okkuperte Vestbredden. Siden har partene kjempet ved forhandlingsbordet for å finne en permanent løsning, uten å lykkes.

Kostbart. Israel vil dermed måtte betale for sikkerhet, trafikk, administrasjon og en rekke andre ting i de palestinske områdene. Før Oslo-avtalen kostet dette israelerne store summer.

Den palestinske selvstyremyndigheten er på sin side i konstant pengenød og klarer så vidt å holde hodet over vannet med internasjonal bistand.

USA, som har drevet fram den siste forhandlingsrunden, forsøker nå å få partene til å fortsette forhandlingene utover fristen som er satt til 29. april. ©NTB

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter