Nyheter

– Valget i Afghanistan gikk mye bedre enn ventet

Presidentvalget i Afghanistan har gått mye bedre enn ventet. Valgdeltakelsen har vært stor, sier Liv Steinmoeggen, landrepresentant for Kirkens Nødhjelp i Afghanistan.

I hovedstaden Kabul var oppmøtet stort både av kvinner og menn foran valglokalene.

– Ved enkelte stemmelokaler var oppmøtet så stort at man gikk tom for stemmesedler og måtte forlenge fristen for å avgi stemme, sier Steinmoeggen.

Selv befant hun seg i Kabul lørdag.

LES OGSÅ: Eksplosjon ved et valglokale i Afghanistan

I flere provinser var det derimot meldt om angrep ved flere stemmelokaler lørdag formiddag.

– Mindre hjemmelagde bomber ble detonert, men det er ikke meldt om mange drepte i disse angrepene, sier Steinmoeggen.

I alt var det lørdag ettermiddag kommet meldinger om at afghanske militære styrker og politistyrker hadde vært involvert i kamper mot opprørere i 14 provinser, forteller hun.

– Men disse kampene ser ikke ut til å ha hatt noen større negativ effekt på valgdeltakelsen, selv om noen stemmesentre i enkelte provinser fant å måtte stenge, sier hun.

– Hovedinntrykket er at valget gikk mye bedre enn ventet, og at afghanerne ikke bare møtte fram ved stemmelokalene for å stemme på sin kandidat i presidentvalget, men for å demonstrere overfor Taliban at de ønsker demokratiske valg, sier Steimoeggen.

Sikkerhetstiltakene som ble iverksatt i forbindelse med valget, karakteriserer hun som massive – «mer omfattende enn noen gang siden starten på USAs operasjoner i landet i 2001».

– I mange byer har det ikke vært lov å kjøre biler eller motorsykkel, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter