Nyheter

Barneombudet ligger våken på grunn av barnevold

Det er fullt mulig å redde mange flere barn fra voldsutsatte hjem, men det mangler politisk vilje, mener barneombud Anne Lindboe.

Er det noe som gjør barneombud Anne Lindboe opprørt, så er det tanken på alle barna som hver dag, hver uke og hvert år blir mishandlet av foreldrene sine.

– Dette sviket mot barna holder meg våken om natten. Det er denne frustrasjonen som gjorde at jeg ville bli barneombud, sier Lindboe til Dagsavisen.

– Det verste er at det faktisk finnes noen enkle og billige løsninger, men myndighetene tar åpenbart ikke vold mot barn alvorlig nok, sier Lindboe.

LES OGSÅ: Barneombudet: Barn blir nektet å snakke om overgrep

Før Lindboe ble barneombud var hun barnelege ved Oslo universitetssykehus. Hun forteller at hun har møtt en liten jente som ble puttet i tørketrommelen av moren sin. Småtasser som ble brennmerket med sigaretter. Et barn som fikk hodet holdt under vann, mens søsknene så på, til det ikke lenger kom bobler. Unger som ble tvunget til å sitte på knærne, med tørre erter under kneskålene som ikke satte synlige spor.

– Barn blir utsatt for de mest utspekulerte former for vold, jeg vil faktisk si tortur. De fleste er under tre år, og de har jo heller ikke så lett for å si ifra, sier Lindboe.

LES OGSÅ: Barneombodet får hard kritikk etter skulegudsteneste-utspel

Det som trengs, ifølge Lindboe, er å sette av penger til å ansette barneleger ved hvert av landets ti barnehus – som også skal arbeide ved barneavdelingene på sykehuset – og som skal jobbe hundre prosent med voldsutsatte barn.

– Det kan gjøres raskt og enkelt, og koster noen få millioner. Om det er Barne– og likestillingsdepartementet, Justisdepartementet eller Helsedepartementet som bør spleise på dette vet jeg ikke, men nå må det i hvert fall prioriteres, sier Lindboe. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter