Nyheter

Barneombudet: Barn blir nektet å snakke om overgrep

Mange får ikke snakke om traumer før i politiavhør.

Det er flere eksempler på at barn ikke får snakke om opplevelser om vold og seksuelle overgrep før formelle avhør med politiet, sier barneombud Anne Lindboe.

Ifølge barneombudet kan barn som venter på slike avhør, få beskjed om å vente med å snakke ut om opplevelsene fordi politiet frykter at det kan svekke en mulig straffesak, skriver Dagsavisen.

– Vi har sett konkrete eksempler på at foreldre har snakket med barnet sitt om påståtte overgrep, for deretter å oppleve at påtalemyndigheten mener dette i seg selv har ødelagt saken. Tanken er at barnets troverdighet kan være svekket som følge av påvirkning fra voksne. Jeg har hørt andre foreldre fortelle lignende historier, sier Lindboe til avisen.

LES OGSÅ: Paven med tiltak for å bekjempe overgrep mot barn

Lindboe kjenner ikke omfanget av problemet, men mener det i seg selv er alarmerende at barn som bærer på store traumer, overhodet skal måtte oppleve at de i uker eller måneder ikke får snakke om opplevelsene mens de venter på å bli kalt inn til avhør.

– Hvis dette skjer, er det ekstremt alvorlig. Når barnet ikke får startet bearbeidingen av det som eventuelt har skjedd, kan det forsterke traumene, mener hun.

Kari-Janne Lid som er leder for avsnittet for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, sier politiet har sluttet å gi beskjed om at barn ikke må snakke om hendelsene før de er blitt avhørt, men politiet kjenner til at det fortsatt skjer, skriver avisen. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter