Nyheter

Ber helsetilsynet undersøke lovbrudd av reservasjonsleger

Fylkeslege i Telemark er kritisk til reservasjonspraksisen i eget fylke og ber Statens helsetilsyn vurdere saken.

Fylkeslege i Telemark, Steinar Aase, har avsluttet sine ti tilsynssaker mot reservasjonsleger, kommuneoverleger og kommuner i fylket. Han sender nå sakene over til Statens helsetilsyn.

– Vi har kommet til at i disse sakene kan det være at leger, eller kommuner, har begått brudd på lov eller forskrift. Derfor har vi sendt alle de ti sakene til Statens helsetilsyn, som overordnet myndighet, for vurdering, sier Aase og fortsetter:

– Da er det helsetilsynet som vil vurdere om det er begått lovbrudd og om det skal foretas noen reaksjoner mot kommunene eller legene.

Ti saker. I Telemark er det i dag fem fastleger som reserverer mot å utføre enkelte helsetjenester av samvittighetsgrunner. Tilsynssakene var rettet mot disse fem, i tillegg til de tre kommunene hvor legene er ansatt og to kommuneoverleger.

I arbeidet med sakene har fastlegene blant annet blitt bedt om å gjøre rede for følgende spørsmål:

• Hva reserverer du deg mot?

• Hvilken grunn har du for å reservere deg?

• Er du villig til å slutte å reserverer deg?

• Har ditt grunnlag for å reservere deg endret seg i løpet av tiden du har praktisert som lege?

Kritisk. Aase understreket at de har mottatt grundige og tydelige svar fra de involverte. Siden saken oversendes til helsetilsynet kan han ikke si noe om alvorlighetsgraden i eventuelle lovbrudd. Likevel mener han praksisen har vært uheldig.

– Vi stiller oss kritiske til en del av det som er kommet frem i disse sakene. Både når det gjelder praktiske forhold rundt reservasjonen og hvordan dette formelt sett har vært avtalt, sier Aase.

Reservasjonssaken har fått mye nasjonal oppmerksomhet den senere tiden. Aase mener derfor det er viktig at et overordnet organ avgjør saken.

– Disse sakene er viktige prinsipielt sett og har fått stor oppmerksomhet over hele landet. Det er også en grunn for at vi synes det er riktig at avgjørelsen er blitt tatt på nasjonalt nivå slik at vurderingen av dem som reserverer seg kan bli mest mulig lik over hele landet, sier Aase.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter