Nyheter

Nå står det mellom disse to

Per Arne Dahl eller Jan Otto Myrseth? Uansett hvem Kirkerådet utnevner til biskop i Tunsberg, kommer noen til å føle seg overkjørt.

KOMMENTAR: Kirkerådet hadde en ganske enkel jobb da ny biskop i Agder og Telemark skulle utnevnes for et drøyt år siden. Bispedømmerådet hadde fulgt grasrotas råd og innstilt Stein Reinertsen. At 8 av 12 biskoper gikk inn for en annen kandidat, rokket ikke ved inntrykket av at én kandidat skilte seg tydelig ut. Ingen kunne rynke på nesa av den endelige avgjørelsen.

Denne gangen blir det vanskeligere: Bispedømmerådet i Tunsberg har valgt å se bort fra [http://www.vl.no/troogkirke/her-er-den-nye-tunsberg-biskopen/ menighetsrådenes tydelige ønske om å få Per Arne Dahl] som øverste hyrde. I stedet mener 7 av 10 medlemmer [http://www.vl.no/troogkirke/bispedommeradet-vil-ha-myrseth-pa-bispestolen/ at Jan Otto Myrseth er rett mann], mens bare én heier på Dahl. Også blant dagens biskoper er [http://www.vl.no/troogkirke/biskopene-vil-ha-myrseth-som-kollega/ Myrseth den klart mest populære kandidaten].

LES MER: [http://www.vl.no/troogkirke/vil-ikke-bli-kirkepolitiker/ «Jeg håper å være et frimodig Kristus-vitne, en inspirator som ser andre, en sannhetssøker og relasjonsbygger til menighetenes beste», sier Per Arne Dahl]

LES MER: [http://www.vl.no/troogkirke/vil-helst-vare-venn-med-alle/ «Jeg kjenner Den norske kirke godt, på ulike nivåer og fra ulike geografiske områder og forskjellige kristelige sammenhenger. Jeg tror dessuten at jeg har en sunn og god teologisk grunnbagasje», sier Jan Otto Myrseth]

Legitimitet. At biskopene – som med ett unntak er utnevnt i statsråd – ikke er på bølgelengde med Tunsberg-grasrota i denne saken, er ikke spesielt oppsiktsvekkende. Men at menighetsrådene og bispedømmerådet er så til de grader på kollisjonskurs, kan synes ulogisk. Disse organene utgår nemlig fra nøyaktig de samme velgerne.

Menighetene er Den norske kirkes grunnleggende enhet, og det menighetsrådene mener kan hevdes å være «kirkens mening» – per definisjon. Samtidig har man valgt å ha flere forvaltningsnivåer, som alle har legitimitet i de demokratiske prosesser.

LES MER: [http://www.vl.no/troogkirke/biskopene-vil-ha-myrseth-som-kollega/ Biskopene vil ha Myrseth som kollega]

Perspektiver. Når organer på ulike nivåer kommer til forskjellige konklusjoner i spørsmålet om hvem som bør bli biskop, handler det ikke om teologisk retning, bosted eller miljø, men om hvilken del av bispejobben man vektlegger ut ifra det perspektivet man sitter med.

For menighetsrådene er det nærliggende å ønske seg en karismatisk inspirator som kan gi kirken et godt image utad. De som sitter i bispedømmerådet tenker nok mer på at biskopen har et betydelig personal- og administrasjonsansvar, som må ivaretas slik at hver enkelt prest kan få gjøre jobben sin best mulig.

LES MER: [http://www.vl.no/troogkirke/her-er-den-nye-tunsberg-biskopen/ Grasrota ønsker seg Per Arne Dahl som biskop]

Talerstol. Per Arne Dahl har en bygget seg en solid talerstol og posisjon som formidler av evangeliet, både i og utenfor kirken. Karsten Isachsen skrev i et debattinnlegg sist lørdag at bispedømmerådet «vil ha en mer stillfaren kandidat så merkes det ikke så lett at det er skifte på toppen».

I forlengelsen av dette ligger det – i hvert fall når vi nå kjenner biskopenes stemmetall – en antydning om at noen er redde for å bli stående i skyggen dersom Dahl setter seg på bispestolen.

LES MER: [http://www.vl.no/troogkirke/bispedommeradet-vil-ha-myrseth-pa-bispestolen/ Bispedømmerådet vil ha Myrseth på bispestolen]

Maktkamp? Det er den maktkamp-orienterte måten å forstå dette på, og selvsagt er det maktkamp i kirken, som i alle organisasjoner. Men det går også an å innta et annet grunnperspektiv, nemlig at det alltid er mye pent å si om dem som har kommet helt til finaleheatet i et bispevalg. At én kandidat er strålende, trenger ikke bety at vedkommende er den eneste rette for jobben.

Jan Otto Myrseth er ikke på langt nær så kjent som Dahl, men han har en sterk posisjon i Tunsberg etter mange år som prest og prost på Ringerike. Han er også noen år yngre enn Dahl, noe som taler til Myrseths fordel med tanke på hvor store ressurser en slik rekrutteringsprosess krever.

LES MER: [http://www.vl.no/troogkirke/tunsberg-kan-bli-siste-bispesjanse-for-per-arne-dahl/ Tunsberg kan bli siste bispesjanse for Per Arne Dahl]

Alle til lags. Flere har hevdet at Per Arne Dahl vil måtte bruke krefter på langt mer usynlige og traurige oppgaver enn han gjør i dag, dersom han blir biskop. Kanskje har flertallet i bispedømmerådet tenkt at de får i pose og sekk med Myrseth som biskop og Dahl i den rollen han allerede mestrer så godt – basert i bispedømmet. I så fall burde de ha latt være å nominere Dahl i utgangspunktet og spart ham for belastningen.

12. mars må Kirkerådet bestemme seg. Sjelden har det vært mer umulig å gjøre alle til lags i en kirkelig utnevningsprosess.

LES MER: [http://www.vl.no/troogkirke/biskop-soker-avskjed/ Laila Riksaasen Dahl søker avskjed som biskop]

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter