Nyheter

‘Vi må sende et sterkt signal til Kiev’

EU innfører Ukraina-sanksjoner.

Mens tre av EUs utenriksministre fortsetter forhandlingene i Kiev, er resten enige om sanksjoner mot Ukraina.

Straffetiltakene ble vedtatt på et hastemøte i Brussel torsdag kveld og skal rettes mot «dem som er ansvarlige» for volden i Ukraina. Sanksjonene blir blant annet reiserestriksjoner og restriksjoner på kontoer i Europa.

EU kalte sammen til hastemøte med utenriksministrene etter at volden i Ukraina eskalerte kraftig.

– Vi må ramme folks lommebøker i disse sakene, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius før møtet ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Tiden er inne for å sende et sterkt signal til Kiev, sa danske Martin Lidegaard.

Norge vurderer å slutte seg til eventuelle sanksjoner, men venter på EU.

Forhandlinger. EU har samtidig tre utenriksministre på plass i Kiev for å prøve å mekle fram en forhandlingsløsning. Volden i Ukraina fortsatte imidlertid torsdag, og deler av hovedstaden ser nå ut som en slagmark.

– Det må komme et internasjonalt svar på det som er skjedd, sier britiske William Hague mens de tre ministrene fra Frankrike, Tyskland og Polen fortsetter møtene i Kiev fredag.

Nyhetsbyrået AFP siterte en tysk kilde på at de arbeider for et «veikart» ut av krisen. De forhandler både med president Viktor Janukovitsj og opposisjonen

– Arbeidet de gjør på bakken, er svært viktig, understreker EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Eneste mulighet. Sanksjoner er langt på vei den eneste muligheten EU har til å straffe Ukrainas regime, mener seniorforsker Pernille Rieker. Men hun er usikker på om straffetiltak vil ha noen effekt og viser til at Hviterusslands leder Aleksandr Lukasjenko fortsatt sitter ved makten tross årelange sanksjoner.

– Spørsmålet er hvilke andre muligheter EU har. En grunn til at sanksjoner er blitt en gradvis viktigere del av EUs utenrikspolitikk, er at dette er ett av de få virkemidlene de har, sier hun. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter