Nyheter

Brende: – Verre for seksuelle minoriteter i Uganda

– Et stort tilbakeslag for menneskerettighetene hvis landets president undertegner homolov.

Dersom Ugandas president har undertegnet loven mot homoseksualitet, er det meget skuffende og et stort tilbakeslag for menneskerettighetene, mener utenriksminister Børge Brende (H).

President Yoweri Museveni skal før helgen ha sagt at han vil undertegne loven som betyr at homoseksualitet kan straffes med livsvarig fengsel. Norske myndigheter, som gir mye bistand til Uganda, vurderer nå hvordan de skal reagere.

– Vi har ikke fått endelig bekreftelse på at presidenten har signert loven, men viser det seg å stemme, er dette meget skuffende og et stort tilbakeslag for menneskerettighetene i Uganda. Seksuelle minoriteters situasjon i Uganda er allerede vanskelig. Dette representerer en ytterligere forverring, sier Brende i en epost til NTB.

LES OGSÅ: Ugandas president vil likevel signere homolov

– Samtidig lytter vi til menneskerettsorganisasjoner i Uganda, Norge og internasjonalt. Det er viktig at man har en samstemt holdning til hvordan vi nå vil gå fram videre, sier han.

Norge gir i snitt 400 millioner kroner årlig i bistand til Uganda.

Danske konsekvenser. Danmark er også en viktig bidragsyter til Uganda, og den danske regjeringen antyder at støtten kan stå på spill dersom den omstridte loven blir undertegnet.

– Beslutter Uganda å velge en kurs som strider mot internasjonal lovgiving om toleranse og ikke-diskriminering, er det klart at vi sammen med andre internasjonale partnere, og gjennom kontakt med relevante ugandiske krefter, må se på om det bør få konsekvenser for det nåværende tette politiske og utviklingspolitiske samarbeidet, sier utviklingsminister Mogens Jensen til nyhetsbyrået Ritzau.

Loven som nå ligger på bordet er en omarbeidet versjon av det opprinnelige forslaget, hvor homoseksuell praksis kan straffes med døden. Lovforslaget har blitt sterkt kritisert av organisasjoner og vestlige giverland. Derfor sendte Museveni nylig signaler om at loven ville bli skrinlagt, men nå ser det altså ut til at han har snudd.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter