Nyheter

Angrer ikke på ironisk kalender

– Vi har lykkes med kampanjen, sier kommunikasjonsdirektør Trude Evenshaug i Kirkerådet.

Allerede 2. desember var det flere som mente at kalenderen «Perfekt jul» burde legges ned. Etter fem kalenderluker havnet den på Kirkerådets bord. Hvorvidt kampanjen skulle avbrytes, ble aldri et avstemningstema, men meningene var delte.

Kampanjen har lykkes, mener kommunikasjonsdirektør Trude Evenshaug.

– Uten tvil. Vi har klart å gjøre kirkens budskap om jula relevant og aktuell i den offentlige samtalen. Det var målet, sier hun.

LES OGSÅ: – Vi må være forsiktige med å kødde til jula

Tenker selv. Både internt i kirken og ellers i samfunnet har kirken fått mye kritikk for bruken av ironi. Biskop Solveig Fiske er blant dem som har krevd at nettsiden må legges ned.

– Jeg synes det er rart at Den norske kirke ikke skal kunne bruke tvetydighet og humor. Jeg er kritisk til kravet om at vi må kommunisere et entydig budskap med to røde streker under. Vi må ta sjansen på at folk faktisk tenker selv. Folk gjør jo også det når de sitter i kirkebenkene på søndager. Vi kan ikke kontrollere folks tanker og trenger ikke alltid forsikre oss om at alle har skjønt hva vi mener. Det klarer vi ikke likevel.

LES OGSÅ: Biskop ber kirken stanse ironisk adventskampanje

Takker for provokasjon. – Men mange har latt seg provosere av humoren dere bruker?

– Det er også meningen. En av grunnene til at folk blir provosert er at vi ligger såpass tett på virkeligheten at det blir ubehagelig. Det er faktisk ikke så få som takker for provokasjonen. Det har fått dem til å stoppe opp og tenke over hva jula skal inneholde. Mye av kritikken vi har fått, kommer fra kirkelig ansatte.

BLI MED I DISKUSJONEN: Kan vi gi hverandre plass til å fortelle om å grue seg til jula, uten at det blir skamfullt?

Evenshaug er ikke redd for at Den norske kirkes adventskalender skal slå negativt ut for Den norske kirke.

– Jeg er overrasket over en mangel på tillit til at folk kjenner kirkens budskap. Er det én institusjon i landet som står støtt, som folk kjenner og vet hva har å by på i jula, så er det kirken. Da gjør det ikke noe om vi skaper et øyeblikks utydelighet, forundring og en smule uro som gjør at vi vekker deres oppmerksomhet.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter