Nyheter

Antirasistisk Senter mener politiet tar for lett på muslimhat

Den siste uken har norske moskeer både mottatt branntrusler og fått grisehode på trappa. Men politiet i hovedstaden henlegger 30 av 48 hatkrim-saker.

«Før 2013 er over skal alle moskeer i Norge være brent til grunne. Vi er en gruppe menn som har planlagt dette i syv år.» Denne meldingen tikket inn til epostkonoten til moskeen World Islamic Mission i Oslo sist onsdag. Natt til fredag svaiet et pølsebanner på en moské i Fredrikstad. Påskriften var «alltid en wiener for en muslim». Og natt til lørdag ble et avskåret grisehode kastet på moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat på Grønland i Oslo.

LES OGSÅ: «Mennesker lever i fornektelse». Les Min tro-intervjuet med Shoaib Sultan her.

Islamsk råd har nå politianmeldt alle de tre sakene. Men Shoaib Sultan, rådgiver i Antirasistisk senter og tidligere leder for Islamsk råd i Norge, mener at politiet burde tatt en langt mer aktiv rolle for å hindre aggresjon mot minoriteter.

– Jeg mistenker at man klassifiserer slike saker kun som hærverk, som jo er ulovlig, men som oppfattes langt mer uskyldig. Nå mener jeg at politiet må ta mer aktivt grep. Slike saker bidrar til å skape frykt hos en minoritet.

LES SHOAIB SULTANS DEBATTINNLEGG: «Ta frykten på alvor»

En spøk? Islamsk råd sa til TV 2-nyhetene i går at sakene skaper frykt hos muslimer. Sultan mener det er et angrep mot viktige samfunnsverdier. Og han mener en mer proaktiv holdning hos politiet vil signalisere også til vanlige folk at det ikke er greit å se på for eksempel grisehode-episoden som «bare en spøk».

– Hva mener du politiet må kalle slike saker?

– Jeg tror dette må klassifiseres som hatkriminalitet. For hensikten er å skape frykt og å gjøre folk usikre og redde. Dette fortjener at man tar andre grep. Det er faktisk selve fundamentet for samfunnet vårt som er angrepet, sier Sultan.

– Hvorfor tror du folk ser på dette bare som en guttestrek?

– Deler av diskusjonen på sosiale medier etter de siste hendelsene går i den retning. Man ufarliggjør det. Eller man blander inn ting som har skjedd i muslimske land, for deretter å argumentere for at «dette er en naturlig reaksjon».

Ikke moskéstyrene. Til Vårt Land i dag sier Ghulam Sarwar i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat at han opplever at han har både storsamfunnet og politiet i ryggen.

– Hva er din kommentar til Sarwars beskrivelse?

– Jeg vet at Oslopolitiet har jobbet mye med å ha kontakt med trossamfunn. Dette fører til mye trygghet. Men mitt poeng handler ikke om moskéstyrene og de som jobber innenfor systemet. Det handler om hvilken frykt og usikker som slike hendelser skaper hos muslimer flest og i nabolagene til moskeene. Den biten må politiet ta langt mer seriøst, sier Sultan.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter