Nyheter

Politiet frykter at kirken har ødelagt etterforskning etter overgrep

Den katolske kirke får kritikk etter pressemelding.

Politiet kritiserer Oslo katolske bispedømme for å ha gått ut med opplysninger om overgrepssaken før den fornærmede jenta er blitt avhørt.

Tirsdag – dagen etter at en katolsk prest ble anmeldt for å ha hatt seksuell omgang med en 15 år gammel jente – sendte biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme ut en pressemelding om saken.

– Dette kan absolutt påvirke etterforskningen. Det er uheldig at denne versjonen kommer ut før vi har fått avhørt jenta, som jo er den som har best oversikt over hendelsesforløpet, sier avdelingsleder Rigmor Isehaug ved vold- og sedelighetsavsnittet i Hordaland politidistrikt til NTB.

LES MER: Overgrepsanmeldt prest kom fra biskop Eidsvigs kloster

– Belastning for jenta. Isehaug mener pressemeldingen ikke har kommet den fornærmede 15-åringen til gode og ber om at politiet får arbeidsro.

– Vi har i dag vært i kontakt med jentas familie i dag (tirsdag, red.anm.). Tilbakemeldingen derfra er at om belastningen var stor i går, da saken ble anmeldt, så er belastningen i alle fall stor nå.

Tidligere har det vært sagt at jenta heller ikke var klar over at pressemeldingen kom, men Eidsvig avviser dette overfor NTB. Han mener at kirken ikke hadde noe annet valg enn å gå ut med informasjon.

LES MER: Georg Müller: Jeg har aldri tilstått overgrep

– Saken var kjent. – I går (mandag, red.anm.) var saken allerede kjent i vide miljøer i Bergen. Hadde vi ikke gått ut med dette, hadde vi blitt konfrontert med beskyldninger om fortielse og så videre. Vi har vært gjennom slike saker før, sier Eidsvig.

Biskopen understreker at han håper at utspillet ikke forstyrrer etterforskningen.

– Jeg har ikke fått noen restriksjoner fra politiet, men jeg hadde selvfølgelig innordnet meg om de hadde tatt kontakt, sier Eidsvig.

– Fortvilet sak. Biskopen beskriver det hele som «en fortvilet sak».

– Det er fryktelig vondt for jenta, familien og den som har påført skaden. Vi kan kun prøve å begrense skadene, sier Eidsvig.

Biskopen har tidligere informert om at presten som er anmeldt for å ha hatt et seksuelt forhold til 15-åringen i Bergen, har tilstått. Jenta skal selv ikke være katolikk.

Ikke katolikk. Biskop Bernt Eidsvig forteller at han ble informert om saken 8. august, etter at jenta hadde betrodd seg til en katolsk prest i Bergen.

– Forholdet skal ha vart om lag ei uke. Jenta er ikke katolikk, men har hatt tilknytning til det katolske miljøet som de to møttes via. Hun er norsk statsborger, opplyser han.

Det foreligger ingen opplysninger om bruk av vold eller tvang, ifølge biskopen. Likevel understreker han at ei jente på 15 år ikke kan holdes ansvarlig i en slik situasjon.

Kirken betaler. Eidsvig sier det er første gang han som biskop, har fått rapportert inn et nytt forhold av denne art. Videre ble forholdet anmeldt om kvelden mandag 19. august, noe som skal skyldes at familien trengte betenkningstid.

– Det er klart at dette er en stor påkjenning for jenta og familien. Jeg rådet dem til å søke juridisk bistand, som jeg selvsagt vil betale for, sier Eidsvig, som sist pratet med familien 9. august.

Eidsvig forteller at prestens og jentas versjon ikke er sprikende, og at han derfor ikke har grunn til å tvile på informasjonen han har fått.

– Den aktuelle ordensprestens prestelige fullmakter ble trukket tilbake med øyeblikkelig virkning. Etter alt å dømme, er han ferdig som prest, sier biskopen.

I utlandet. Eidsvig opplyser at den anmeldte presten er på ferie i utlandet og har fått beskjed om å ikke komme tilbake til Norge før politiet tilkaller ham for videre etterforskning.

– Forholdet skal ha vart om lag én uke og var fullbyrdet. Presten har erkjent forholdet og er beredt til å samarbeide, sier biskopen.

Eidsvig sier at de også vil følge opp presten, da «ingen vil ha glede av at han går til grunne».

Jenta vil avgi sin forklaring etter at politiet har avtalt et avhør med hennes bistandsadvokat.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter