Nyheter

Eide: Svært bekymringsfullt fra Syria

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier at FNs våpeninspektører straks må slippe til på stedet for bekrefte eller avvise bruk av kjemiske våpen i et angrep i Syria onsdag.

– Det er svært bekymringsfulle meldinger som kommer fra Damaskus, og de må tas på største alvor, understreker utenriksministeren.

– FNs våpeninspektører, som er i Syria, må få adgang straks for å kunne foreta en verifikasjon av påstandene om bruk av kjemiske våpen. De må også si hvem som eventuelt er ansvarlig, tilføyer han.

Kvalitativ endring. Eide framholder at hvis det viser seg riktig at kjemiske våpen er brukt, oppstår en ny situasjon.

– Da vil jeg kalle det en kvalitativ og meget alvorlig endring, sier han til NTB.

Han minner samtidig om at det tidligere er satt fram påstander om at kjemiske våpen er brukt i krigen, uten at de er blitt endelig bekreftet. Det er derfor FNs våpeninspektører er i Syria nå.

– Krigen har allerede fått utvikle seg altfor langt, og regimet har stått for en ekstrem voldsbruk mot sitt eget folk, med bomber, raketter, granater og annet. Også noen opposisjonsgrupper har brukt ekstrem vold, sier Eide.

Ulovlige våpen. – Men det vi snakker om nå, som vil være kvalitativt nytt, er bruken av illegitime våpen, poengterer han.

Kjemiske våpen klassifiseres av FN som masseødeleggelsesvåpen, og både produksjon og lagring av kjemiske våpen er forbudt i henhold til en egen konvensjon fra 1993.

Eide sier at Norge vil be Sikkerhetsrådet snakke seg fram til enighet, og at det særlig er viktig at de tre faste, vestlige medlemmene USA, Storbritannia og Frankrike blir enige med Russland, som har forsvart regimet til Bashar al-Assad.

– De må snakke seg fram til en felles plan, en kravliste som verdenssamfunnet står samlet bak, sier Eide.

Han understreker at ingen stormakter har snakket om noen alenegang, for eksempel intervensjon i krigen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter