Nyheter

Sør-Afrika forbereder seg på avskjed

Det siste døgnet skal Nelson Mandela (94) ha blitt dårligere.

Sør-Afrika var mandag preget av en erkjennelse av at de snart må ta farvel med Nelson Mandela.Den 94 år gamle frigjøringshelten har vært innlagt på sykehus i Pretoria i over to uker, og det siste døgnet skal tilstanden ha forverret seg.

Sør-Afrikas president Jacob Zuma besøkte Mandela på sykehuset søndag kveld og ble oppdatert om den tidligere presidentens helsetilstand. Sykehusoppholdet er det tredje på et halvår, og Sør-Afrika forbereder seg derfor på å ta farvel.

Zuma besøkte Mandela på sykehuset søndag kveld.

– Legene gjør alt de kan for å bedre tilstanden hans og sørger for at Madiba er tatt godt vare på og har det bra. Han er i gode hender, sier Zuma i en uttalelse.

Madiba er kjælenavnet mange sørafrikanere benytter om den 94 år gamle frigjøringshelten, som ble belønnet med Nobels fredspris i 1993 og valgt til landets første svarte president året etter.

Be. I uttalelsen appellerer Zuma til hele Sør-Afrika og resten av verden om å be for Mandela, hans familie og helsepersonellet som behandler ham i den vanskelige tiden.

Verden over blir Nelson Mandela sett på som et symbol på fred og forsoning, og statsoverhoder og ledere, også fra Norge, vil derfor strømme til for å vise ham den siste ære når han går bort.

Lungeproblemer. Mandela har vært innlagt på sykehus i drøyt to uker med en alvorlig lungeinfeksjon.

Fram til nå har helsetilstanden til anti-apartheid-helten forandret seg lite siden han ble lagt inn på Pretoria sykehus lørdag 8. juni. Det har kommet meldinger om at Mandela har reagert positivt på behandlingen han har fått, men tilstanden har hele tiden blitt betegnet som meget alvorlig.

Frigjøringshelten har hatt sviktende helse i mange år og har ikke vist deg offentlig siden fotball-VM i 2010. I fjor ble han operert for gallestein, og han har dessuten hatt prostatakreft.

De siste TV-bildene av Mandela ble tatt i april, da partiledere fra regjeringspartiet ANC besøkte ham. Opptaktene vakte reaksjoner fordi den tidligere presidenten så fraværende og skjør ut. Det kom anklager om at partiet utnyttet ham.

De siste årene har ANC mistet mye av sin tidligere glans og preges nå av intern maktkamp og korrupsjonsanklager.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter