Nyheter

Snowden avslører omfattende britisk overvåking

Britisk etterretning har avlyttet kabler som frakter internasjonal telefon- og internettrafikk, og delt informasjonen med amerikanske kolleger.

Det britiske etterretningssenteret GCHQ har levert store mengder personopplysninger til det amerikanske sikkerhetsbyrået NSA, ifølge avisen The Guardian.

LES OGSÅ: Snowden siktes for spionasje

Store menger informasjon. Britiske Government Communications Headquarters (GCHQ) har avlyttet fiberoptiske kabler som frakter internasjonal telefon- og internettrafikk. Store mengder informasjon er delt med NSA, skriver den britiske avisen The Guardian.

Avisen har de siste ukene trykket detaljer om det topphemmelige overvåkingsprogrammet som tidligere NSA- og CIA-ansatt Edward Snowden har lekket.

LES OGSÅ: Salget av «1984» rett til værs i USA

Lagret i 30 dager. Ifølge avisen har GCHQ gjennom prosjektet «Tempora» overvåket fiberoptiske kabler som går mellom Nord-Amerika og Storbritannia. Informasjon har blitt lagret i inntil 30 dager. Ifølge Snowdens dokumenter er «Tempora»-programmet 18 måneder gammelt.

NSA og GCHQ har samarbeidet tett og utvekslet informasjon i flere tiår. Tidligere denne måneden uttalte den britiske utenriksministeren William Hague at GCHQ følger britisk lov når de driver avlytting.

LES OGSÅ: Datatilsynet reagerer på overvåking av bilister

Amerikanere avviser lovomgåelse. Det har blitt spekulert i om NSA bruker internasjonale partnere for å omgå amerikansk lov, som krever at byrået har tillatelse fra en hemmelig føderal domstol hvis de skal overvåke spesifikke personer.

– Alle slike påstander er falske, sier talskvinne for NSA, Judith Emmel. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter