Nyheter

LHL vil ha full røykestopp

– Vi lar 5.100 mennesker dø i året fordi de røyker, sier organisasjonen.

Røyken må bort fra det norske samfunn, mener Landsforeningen for hjerte- og lungesyke som legger fram en plan for å få landet røykfritt.

Organisasjonens landsstyre har enstemmig vedtatt planen som begynner med kraftig innstramming av røykeloven og som ender i et forbud om ti år, skriver VG.

Flere steg. I den første fasen med innskjerping av tobakksskadeloven vil foreningen innføre 20 års aldersgrense for kjøp og salg av tobakksprodukter. Planen innebærer videre røykeforbud på alle steder rettet mot allmennheten, samt i arbeidstiden for ansatte i barnehage, skole og helsevesen og på steder hvor barn oppholder seg. Avgifter øremerket tiltak for røykeavvenning skal dessuten økes.

Dersom disse tiltakene ikke gir ønsket effekt, blir neste steg et omsetnings- og innførselsforbud for røyketobakk og sigaretter fra 2023.

Store tall. Generalsekretær Frode Jahren forklarer de drastiske tiltakene mot røyking med å sammenligne dødsfall i trafikken med hvor mange personer som dør av røyking hvert år

– Hvis det hadde styrtet 34 fly i året mellom Oslo og Bergen, hadde vi sluttet å fly. Men vi lar like mange – 5.100 mennesker – dø i året, fordi de røyker, sier Jahren.

Han understreker at tallet 5.100 er basert på beregninger fra Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter