Nyheter

– Velgerne vil være med på Guds plan

Noen få vil alltid slutte seg til personer med spesielle oppfatninger og visjoner, mener bedehuskjenner Johannes Kleppa.

– Det er ofte personer med spesielle oppfatninger som starter slike partier. Noen få vil alltid slutte seg til disse, men det blir vanskelig med demokratiske drøftinger når partiet kun baserer seg på enkeltpersoners åndelige visjoner, sier tidligere redaktør i Dagen, Johannes Kleppa.

LES MER: De Kristne-gründer beskyldes for pengerot og løgn

Han mener bedehusfolk flest ikke vil tro på De Kristnes engle­historier og profetier. Som omreisende forkynner kjenner han bedehusmiljøet godt.

– Hva er det som fenger velgerne til De Kristne?

– For det første vil de ha ­bekjennende kristne til å styre­ partiet. Deretter tror de at visjonene­ som presenteres er en del av Guds plan, og vil ­derfor være med på dette.

– Flere avhoppere mener mange lettlurte folk på bede­husene biter på profetiene partiet presenterer?

– Jeg tror få biter på. Mange er i villrede for hva de skal stemme, men da må partiet ha tillitvekkende personer og presentere et seriøst partiprogram.

LES MER: Terje Simonsen: Jeg vil ikke kommentere beskyldningene

Får demokratiske problemer. – Er det et problem at partiet er ­startet på grunn av åndelige ­visjoner?

– Nei, det er helt naturlig, men visjonene kan ikke stå aleine.­ Også KrF ble stiftet ­etter bønn. Men KrF fulgte opp med tillitvekkende personer i partiet­ og et skikkelig partiprogram. Dette har ikke De Kristne gjort.

Også teolog Torstein Jørgensen ved ­Misjonshøgskolen peker på de demokratiske­ problemene.

– Historisk finnes en rekke eksempler på at karismatiske ledere har samlet masser som sine etterfølgere. Men det oppstår prinsipielle problemer når slike bevegelser beveger seg over på en moderne demokratisk og politisk arena. I dagens åpne samfunn vil bare marginale grupper bli med på slike bevegelser, sier Jørgensen.

– Vil De Kristne kunne vinne manges tillit?

– Nei. De aller fleste, også på bedehusene, har et videre syn enn De Kristnes ­visjoner og smale kampsaker.

Ekstreme miljøer. Religions­historiker Torkel Brekke sammenligner partiet med Kristent Samlingspartiet og ­sier slike partier oppstår i «ekstreme­ miljøer»:

– Dette er miljøer som mener­ Norge er ødelagt av sekularismen som drives fram av ­Arbeiderpartiet, sier Brekke.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Mer fra: Nyheter