Nyheter

– Inge Lønning var en ideologisk vaktbikkje

Inge Lønning bisatt fredag.

Både venner og politiske motstandere fra et langt liv var fredag samlet for å ta farvel med professor og Høyre-politiker Inge Lønning, som omtales som en ruvende skikkelse i norsk politikk.

Lønning døde brått forrige søndag, 75 år gammel. Fredag ble han bisatt fra Oslo domkirke. Mange hadde møtt opp for å ta farvel med en av landets fremste akademikere og en politiker som var aktiv til det siste.

– Inge Lønning var en enestående kombinasjon av vitenskapsmann, ideolog og praktisk politiker. Han var en bemerkelsesverdig politiker som gjorde en stor innsats på mange felt, sier tidligere statsminister Kåre Willoch til NTB.

Vaktbikkje og fyrtårn. Mange Høyre-kolleger var også på plass, og beskriver et «fyrtårn» for partiet.

– Jeg husker ham best for hans utrolige taleevne, hans gode replikk og hans gode humør. Han var blant de få som klarte å tale med en ironisk snert. Det er ikke mange igjen av dem. For Høyre var han en ideologisk vaktbikkje, og det trenger vi, sier stortingsrepresentant Per-Kristian Foss.

– Han har betydd enormt mye for Høyre og har vært et ideologisk fyrtårn. Han var den som alltid stilte opp, sier Høyres nestleder Bent Høie.

– Varm, vennlig, positiv. KrF-leder Knut Arild Hareide minnes Lønning som et forbilde.

– Han var en ruvende skikkelse i norsk politikk. Han var et forbilde for meg, og jeg vil savne ham. Han var opptatt av menneskerettigheter ut fra et kristent ståsted, sier Hareide om teologiprofessoren.

Carl I. Hagen (Frp) var i bisettelsen sammen med kona Eli.

– Han var varm, vennlig, positiv og optimistisk, og han hadde alltid glimt i øyet. Han var en sylskarp konkurrent i politiske debatter, sier Hagen.

Politiker, rektor og leder. Inge Lønning var politisk aktiv til det siste og holdt foredrag på Stortinget kun en uke før han døde. Lønning hadde tre perioder som stortingsrepresentant før han ga seg i 2009, men han var en aktiv talsmann også etter dette og brant særlig for samfunnets seniorer og folk med psykiske lidelser.

Teologiprofessoren var rektor ved Universitetet i Oslo fra 1985 til 1992. På 90-tallet var han leder av Europabevegelsen.

Lønning var på Beitostølen med familien da han falt om i skiløypa søndag 24. mars.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter