Nyheter

Bistand til trygd og pensjon

Regjeringen vil satse mer på barnetrygd og alderspensjon i verdens fattige land. Høyre mener forslaget er dårlig og lite framtidsrettet.

I bistandsmeldingen, som legges fram fredag, foreslår regjeringen at norske bistandspenger skal kunne gis direkte som barnetrygd og alderspensjon, skriver Aftenposten.

Norge støtter allerede et mindre prosjekt av denne typen gjennom Verdensbanken med 50 millioner kroner. Dette prosjektet skal økes og utvides.

– Vi mener det er viktig å bygge opp folketrygd i utviklingsland. Mange land i Latin-Amerika og Afrika har hatt nytte av dette, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV).

– Målet er at det er landene selv som skal finansiere støtten til sitt eget folk, slik det gjøres i Brasil. Det er ikke Norge som skal ta regningen, men Norge kan være med på å støtte oppbyggingen av slike systemer og kanalisere bistandsmidler til å få det i gang i en startfase, sier Holmås.

Høyres bistandspolitiske talsmann Peter S. Gitmark mener dette ikke er et godt virkemiddel.

– Norsk bistand må være vesentlig mer målrettet enn dette. «Varig ut av fattigdom» er ett av våre to hovedmål. Da må man arbeide seg ut av fattigdom. Å låse mennesker fast i trygd er en dårlig og lite framtidsrettet politikk, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter