Nyheter

Verdig avskjed med sorg, humør og litt glede

«Hele Norge» tok farvel med Hjalmar Andersen i Tønsberg domkirke torsdag, og det ble en avskjed i Hjallis' ånd.

– Det var en vakker og verdig avskjed. Vi opplevde sorgen, men det var også rom for glede, sa statsminister Jens Stoltenberg til NTB etter at bisettelsen var over.

Stoltenberg så aldri Hjallis gå på skøyter selv, men han har hatt mye kontakt med ham senere, og statsministeren la ikke skjul på at han mintes skøytekongen med glede.

– Det som var så spesielt var all den gleden han ga oss alle i mange år etter at han avsluttet den aktive karrieren sin. Det jeg først og fremst forbinder med Hjallis er den varme utstrålingen han viste, sa Stoltenberg, som var sammen med skøytekongen både på Idrettsgallaen på Hamar og i forbindelse med 90-årsdagen hans.

Domprost David Gjerp ledet bisettelsen i Tønsberg domkirke, og han satte standard da han innledningsvis fortalte at det var to navn han kjente til da han var tre år gammel: Jesus og Hjallis.

– Alle kjente til 16.32,6, den legendariske 10.000 meterrekorden. Jeg må innrømme at den var mer spennende enn Johannes 3,16, sa domprosten til humring fra den nesten fullsatte kirken.

Stilig

Hjallis var en stilig skøyteløper, en milsluker, en gullgrossist og en fantastisk humørspreder. Bislettelsen ble også en stilig minnestund over en av de største idrettspersonligheter Norge noensinne har fostret.

Det var også et stort oppbud av gamle idrettshelter og idrettsledere til stede. Knut «Kupper'n» Johannesen kom sammen med Hroar Elvenes, Sten Stensen og Per Ivar Moe for å nevne noen. Toppledelsen i Norges Idrettsforbund var også til stede.

Alle framhevet det triste ved dødsfallet, men de fortalte også om alle de gode og morsomme stundene med Hjallis.

– Han var så engasjert på alle områder. Vi var mye i sammen i forbindelse med skøyteaktiviteter helt til det siste. Jeg var på hytta i påsken da jeg fikk meldingen om at han var død. Det ble en merkelig påske, og det er rart å være her i dag, sa Kupper'n til NTB.

Bisettelsen var preget av kjærlighet og omsorg, begreper Hjallis satte høyt. Han fikk en avskjed en virkelig skøytekonge verdig.

En nasjonsbygger

Hjalmar Andersen, Hjallis eller Kong Glad var ikke bare en fantastisk skøyteløper og idrettsmann. Han var også en nasjonsbygger og var med på å forme Norge i de tunge og tøffe årene etter krigen.

– Han vant gull for Norge, og han slo alle utlendingene i en tid da vi ikke var vant til å vinne så mange gullmedaljer. Etter at karrieren var over, var han også med på å spre humør og glede som velferdssekretær i handelsflåten. Den gleden og det engasjementet han viste, spredde seg til alle som var i nærheten av ham, framholdt statsministeren i sin tale.

– Han trollbandt sitt publikum og skrev sitt eget idrettseventyr, sa skøytepresident Vibecke Sørensen. Hun rettet også oppmerksomheten mot det arbeidet Hjallis nedla for å fremme skøytesporten og for å utvikle morgendagens helter.

Kong Harald var også til stede for å hedre idrettshelten, som han selv fikk se i aksjon sammen med bestefar Kong Haakon og far Kong Olav på mange mesterskap både på Bislett og andre steder. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter