Nyheter

Sp-topp vil kaste klimaverstinger ut av oljefondet

Oljefondet må ikke investere i selskaper som bidrar til store klimautslipp, mener Senterpartiets energipolitiske talsmann Erling Sande.

– Vi trenger å endre de etiske retningslinjene for oljefondet, sier Sande til NTB.

På vei til Senterpartiets landsmøte som åpner fredag har han med seg forslaget om at hensynet til økosystemene skal være overordnet økonomisk vekst.

– Som følge av det kan vi ikke investere i selskaper som driver klimafiendtlig aktivitet eller bidrar til klimaskader, legger Sande til.

Myndighetene har oppnevnt et etikkråd for Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, som bestemmer hvilke selskaper fondet ikke skal investere i.

– Selskaper som bidrar til alvorlige miljøskader kan i dag utelukkes fra fondet. Jeg mener at klimaskader også bør inn i retningslinjene, sier Sande.

Ut med lobbyister. I tillegg til at selskaper med store klimagassutslipp som bryter med nasjonale og internasjonale klimaforpliktelser skal ut av fondet, mener han også at oljefondet ikke skal investere i selskaper som driver aktivt lobbyarbeid mot en ny internasjonal klimaavtale.

– Norge har inntatt en lederrolle i arbeidet med å få til en global klimaavtale. Hvorfor skal vi da spytte penger inn i selskaper som motarbeider dette arbeidet, spør Sande, som også leder Stortingets energikomité.

Han viser til at åtte store internasjonale kullkraftselskaper siden 2010 har brukt over 400 millioner kroner på lobbyvirksomhet mot en ny klimaavtale. Seks av disse selskapene har oljefondet investert i.

– Økonomi underordnet. Han vet ikke hvor store tap oljefondet kan få hvis forslaget til nye retningslinjer skulle bli gjennomført.

– De økonomiske konsekvensene mener jeg må være underordnet. Hvis vi mener at klimautfordringen er den største utfordringen vi står overfor, kan vi ikke begynne å regne økonomiske tap på å trekke oss ut av selskaper som motarbeider dette, sier Sande. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter